Лалић о убиствима Беливуковог клана: Михајловића отровали цијанидом и спалили му тијело

ГС
Лалић о убиствима Беливуковог клана: Михајловића отровали цијанидом и спалили му тијело

БЕОГРАД - У Специјалном суду у Београду данас је на суђењу припадницима организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића исказ почео да износи први окривљени сарадник Срђан Лалић, који се нагодио са Тужилаштвом за организовани криминал да за много блажу казну прича о кривичним дјелима које је та група починила.

Лалић је на почетку суђења упутио извињење породицама убијених, након чега је рекао да је ова криминална група била уз Кавачки клан.

Изнио је своја сазнања и о убиствима за која се ова група терети оптужницом тужилаштва за организовани криминал, али и о убиствима која се у оптужници не помињу.

Најпре је причао о убиству Валстимира Милошевића, познатом као убиство на шинама, за шта су Беливук и Миљковић ослобођени услијед недостатка доказа, тврдећи да су од њега вође групе тражиле да постави камере и уређаје за праћење у Милошевићев ауто.

Следеће убиство које је Лалић поменуо је убиство Горана Михајловића 2020. године, кога су припадници групе прво отровали цијанидом и затим његово тијело спалили.

Лалић је навео да је видео фотографије Михајловића на којој се види како му пјена излази из уста, али и слику његовог спаљеног тијела.

Он је рекао да је Љубомира Марковига Кићу убио Љубомир Лаиновић, по налогу Беливука и Миљковића, као и да су тада користили Лалићево возило.

Објаснио је суду да је Лаиновић заједно са још једним мушкарцем убио Стевана Стаматовића и Игора Дедовића у Атини, али да су обојица убрзо након тога ликвидирани у Сјеверној Македонији.

Свједок окривљени је тврдио и да је видео слике убијених момака и детаљно описао позиције у којима су били на фотографијама.

Даље је испричао да је учествовао у отмици Миљковићевиг кума Мирка Којића, који је након тога убијен у кући у Ритопеку, тако што су га давили продужним каблом док му није пукао врат.

Након убиства Којића, припадници су тијело раскомадали секиром, самлели и бацили у Дунав.

Лалић је причао и о кући у Ритопеку, наводећи да је Радоје Звицер учествовао у њеној куповини, као и да су ту кућу припадници клана звали "кланица".

Александар Глигоријевић је, према ријечима Лалића, слједећи убијен. Њега су у Ритопек намамили припадници групе, браћа Марко и Милош Будимир причом о куповини велике количине марихуане на одложено плаћање, јер су Миљковић и Беливук дошли до закључка да је Глигоријевић издајник, испричао је Лалић.

Он је нагласио да је након убиства Глигоријевића први пут био у кући у Ритопеку, када је помогао припадницима да у џаковима остатке Глигоријевићевог тијела пренесу до Дунава гдје су их касније просули.

Међутим, како је рекао, он је прегледао криптовани телефон "Скај" који је Глигоријевић користио, и није нашао никакав доказ да је он издајник како су то причали Миљковић и Беливук.

Лалић је додао да је, када је то јавио вођама групе, већ "било касно", јер нису могли да Глигоријевића пусте након што је био у "кланици".

Срђан Лалић, окривљени-сарадник у процесу против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, објаснио је на који начин је отет и убијен Горан Величковић у кући у Ритопеку.

Величовића је, према ријечима Лалића, намамио окривљени-сарадник Бојан Хрватин, тако што му је понудио да купи два пиштоља по повољнијој цијени.

Након што су се нашли, Хрватин га је одвезао до неке њиве где су их чекали остали припадници клана који су га тада отели, везали и одвезли у Ритопек.

Лалић је навео да се Величковић "врло добро и достојанствено држао" па је чак питао Миљковића како да се намјести када је видио сјекиру, на шта му је Миљковић рекао да легне.

Вођа групе је потом снажно два пута замахнуо секиром и ударио Величковића у предјелу врата и скоро му одвојио главу од тијела, испричао је суду Лалић.

Након убиства, како је додао, они су одвојили Величковићеву главу и стопала од тијела, а на леђима су му крвљу написали "Кораћ пичка", што су фотографисали и слали са Величковићевог телефона Филипу Кораћу и још неким људима.

Лалић је рекао да је то био први пут да присуствује убиству и да је био изненађен.

Он ће излагање на суђењу наставити сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана