Лакше преко границе и до признавања дипломе: Лидери земаља западног Балкана потписали три споразума

Анадолија, РТРС
Лакше преко границе и до признавања дипломе: Лидери земаља западног Балкана потписали три споразума

БЕРЛИН - Лидери земаља западног Балкана потписали су у Берлину три регионална споразума који ће омогућити слободно кретање с личним картама у региону, признавање високошколских квалификација и професионалних квалификација за докторе медицине, стоматологе и архитекте.

Споразуме су потписали предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, премијер Албаније Еди Рама, премијер Црне Горе Дритан Абазовић, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, предсједник Владе Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски и премијерка Србије Ана Брнабић.

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Јосеп Борел оцијенио је да су три споразума потписана у оквиру заједничког регионалног тржишта кључна за економску отпорност.

-Западни Балкан мора бити стабилан, не би требао постојати ни најмањи отвор за сплеткарење у региону. Тренутак је за превазилажење наслијеђа прошлости - написао је Борел на „Твитеру“.

Данашњи споразум је потписан након што су министри иностраних послова Сјеверне Македоније, Албаније, БиХ, самопроглашеног Косова, Црне Горе и Србије, усагласили 21. октобра три споразума о мобилности која је, у оквиру Берлинског процеса, координисало Вијеће за регионалну сарадњу (РЦЦ).

Један од споразума који је потписан укључује договор о слободном кретању с личним картама и укидању постојећег визног режима између БиХ и сампороглашеног Косова.

БиХ је, осим Србије, једина земља у региону која не признаје сампороглашену независност Косова и једина земља у региону која с Косовом има визни режим.

Друга два споразума - о признавању високообразовних квалификација и признању стручних квалификација доктора, стоматолога и архитеката ће омогућити признавање академских квалификација, а самим тим и могућност да грађани западног Балкана посао у својој струци потраже у некој од земаља региона.

Споразум ће грађанима омогућити да признавање академских квалификација рјешавају бесплатно у року од 40 дана.

Споразуми ће ступити на снагу након што прођу процедуру ратификације у парламентима свих шест земаља региона, што би се требало догодити 2023. године.

-Потписани споразум о личним картама омогућиће слободу кретања свих становника земаља на Балкану без икаквих ограничења- појаснио је Зоран Тегелтија.

Истакао је да се нада нада да ће то довести до привредне активности, да сви људи који се крећу траже начин да међусобно више сарађују на Балкану, а не да траже само неке адресе изван региона које има тржиште од више од 18 милиона становника.

 

Нагласио је да ће споразум омогућити већу флексибилност, да људи не губе вријеме.

- Знамо да су између појединих земаља чак постојале визе. Сада се крећемо на основу личних карата - истакао је Тегелтија.

Подсјетио је да су данас потписана три споразума која иду у процес усвајања и ратификацију у домаће законодавство и да се нада да ће у наредних неколико мјесеци споразуми бити у примјени.

- Они су јако важни и дио су споразума о регионалној сарадњи земаља западног Балкана. Треба да омогуће мобилност радне снаге и грађана на Балкану, већу сарадњу између нас, што у суштини доводи до веће економске активности, а то треба са собом да повуче и бољи животни стандард - нагласио је Тегелтија.

Нагласио је да је на самиту Берлинског процеса било ријечи и о енергетској безбједности.

- Објективан је страх око тога како ће изгледати ова зима са становишта снабдијевања осталим енергентима - рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да је и питање миграција важно јер се земље региона налазе на мигрантској рути, а ту је и питање безбједности које се поставља као кључно.

Тегелтија је рекао да је основна улога Берлинског процеса да свих шест земаља Балкана постану у коначници чланице ЕУ и према том принципу је формиран прије осам година, али нажалост послије неколико година не даје неке посебне резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана