Лакета:“Балканска рута” и даље активна

Срна
Лакета:“Балканска рута” и даље активна

САРАЈЕВО- Директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета изјавио је данас Срни да се ова институција свакодневно, али ефикасно суочава са бројним изазовима, како на плану илегалне, тако и легалне миграције, апострофирајући чињеницу да је такозвана “балканска рута” и даље активна.

-„Балканска рута“ и даље је активна, а у највећој мјери ради се о држављанима Сирије, Авганистана, Марока, Египта... Нас посебно брине појава оружаних криминалних група (ОКГ), која се односи на држављане Авганистана, Марока и Ирака - појашњава Лакета.

Он упозорава на проблем немогућности удаљења оваквих лица у земље поријекла, што се посебно односи на лица из мигрантске популације која су остварила право у државама ЕУ, најчешће као тражиоци азила који су остварили супсидијарну заштиту, а доводе се у везу са кријумчарењем миграната.

Што се тиче легалних миграција, наводи Лакета, држављани Турске и даље су у великој мјери заступљени јер злоуотребљавају безвизни боравак, а евидентна је и појава повећаног броја фалсификованих виза, гдје предњаче држављани Сирије.

-Што се тиче појаве све већег броја захтјева за овјеру позивних писама за издавање „Д визе“ по основу издате радне дозволе, видљиво је у посљедње вријеме да је све више изражена злоупотреба законитих миграција на начин да, у недостатку домаће радне снаге, послодавци правни субјекти у БиХ прибављају радне дозволе код завода за запошљавање - упозорава Лакета.

Додаје да је евидентно да ову радну снагу из Бангладеша, Пакистана, Непала и других држава послодавцима обезбјеђују непоуздани посредници који искључиво гледају свој интерес и на тај начин се све чешће појављују злоупотребе тако што тзв. радна снага, када законито дође у БиХ, врло брзо напушта послодавца и удаљава се у непознатом правцу и даље одлази илегално из БиХ.

Лакета поручује да ће Служба у свакој ситуацији у будућем периоду одбијати да овјерава позивна писма, без обзира што су издате радне дозволе, јер чињенице показују да се олако издају радне дозволе за сумњиву радну снагу и на тај начин ће Служба спречавати незаконите миграције.

-С тим у вези, ми препоручујемо послодавцима да пронађу сигурнији и поузданији начин одабира потребне радне снаге у земљама поријекла и на тај начин добију тражену и адекватну радну снагу коју су тражили -категоричан је Лакета.

Упозорава да су држављани Руске Федерације са подручја Чеченије у посљедње вријеме све више сигурносно интересантни.

 

-Указујемо да је стање миграција у БиХ и даље сложено, с обзиром на то да имамо све израженију промјену руте кретања преко БиХ из разлога што је Србија у значајној мјери успјела ријешити илегални прелазак у Мађарску, па је самим тим дошло до промјене руте кретања миграната - наводи Лакета.

Када је ријеч о издатим потврдама о исказаној намјери за азил, Служба за послове са странцима је у првих шест мјесеци 2023. године издала 11.966 потврда страним држављанима док је у истом периоду 2024. године издато укупно 10,393 потврда, прецизира директор Службе за послове са странцима.

Лакета додаје да се, као и у претходном периоду, и даље у највећој мјери ради о мигрантима економске категорије старости између 19 до 35 година из земаља високог миграционог ризика, који према њиховим изјавама настоје користити територију БиХ као транзитно подручје на путу према земљама ЕУ.

Највећи број илегалних миграната је и даље из Авганистана, Пакистана, Марока, Бангладеша, Ирана, Сирије...

-Отежавајућа околност са којима се сусреће Служба у свом свакодневном раду јесте, да мигранти код себе не посједују било какве идентификационе документе на основу којих би се могао утврдити њихов идентитет, те да не постоји сарадња земаља поријекла, које на одређени начин праве опструкцију, а које су уједно земље високог миграционог ризика (Авганистан, Пакистан, Сирија, Мароко и други) - наводи Лакета.

Изразио је незадовољство чињеницом да сви напријед наведени проблеми доводе до онемогућавања повратка оваквих лица у земље поријекла.

Исто тако, истиче Лакета, Служба се од почетка мигрантске кризе сусреће и са проблемом попуњености капацитета Имиграционог центра који су углавном увијек на горњој граници, као и недостатка финансијских средстава.

Према његовим ријечима, БиХ тренутно располаже смјештајним капацитетима за око 4.500 миграната, и то 2.000 на подручју Унско-санског кантона (УСК) и 2.500 на подручју Кантона Сарајево (КС).

-У смјештајним капацитетима привремених прихватних центара на дан 30. јуни 2023. године боравило је око 1.100 мигранта, од којих око 850 у УСК, а 250 у КС, док је у истом периоду ове године боравило око 1.600 мигранта, од којих око 300 у УСК, а 1.300 у КС - наводи Лакета.

Најавио је да ће заједно са службеницима Службе тежити да и у наредном периоду главни приоритет буде ефикасно управљање миграцијама, те спречавање и откривање свих видова нерегуларних миграција, а посебно континуирана и ефикасна међуагенцијска сарадња, те прикупљање и размјена оперативних информација, као и предузимање заједничких активности са надлежним домаћим и међународним органима у области спречавања и откривања свих појавних облика нерегуларних миграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана