Лакета за „Глас": ЕУ финансира градњу центра надомак „Липе"

В. К. С.
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - Европска унија (ЕУ) финансира изградњу објекта у непосредној близини привременог прихватног центра за мигранте „Липа" на територији Унско-санског кантона чија је намјера привремено задржавање миграната, потврдио је за „Глас" директор Службе за послове са странцима БиХ Жарко Лакета.

- Новац за то је обезбјеђен из Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Тај пројекат се реализује путем имплементационог партнера, али објекат није стављен у употребу нити је исти у надлежности Службе – тврди Лакета. 

Он је додао да се у последње вријеме биљежи све више захтјева за прихват држављана трећих земаља који незаконито прелазе из БиХ у Хрватску. 

- Према тим лицима се предузимају мјере и радње у складу са Законом о странцима, исти се смјештају у Имиграциони центар или неки од прихватних центара на подручју БиХ те се предузимају мјере с циљем њиховог удаљењеа из земље – истакао је Лакета. 

Према последњим подацима Службе за послове са странцима, у центрима је тренутно смјештено 1.319 миграната. 

Њих 482 су на подручју Унско-санског кантона, односно 305 у „Липи" и 177 у „Борићима". 

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић данас је у отвореном писму упозорио надлежне на нивоу БиХ да се поново компликује ситуација с мигрантима, а појединци су устврдили да је такозвани Центар за детенцију, који је својеврсна притворска јединица, већ у функцији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана