Лајчак: ЕУ спремнија него икад за проширење на Балкан

Срна
Foto: Танјуг

ДЕЛФИ - Перспектива чланства Балкана у ЕУ јача је и јаснија него икада у посљедњих 20 година, од самита у Солуну, изјавио је на Делфи економском форуму специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга питања западног Балкана Мирослав Лајчак.

Он је рекао да се очекује да ће сљедећи сазив Европске комисије посветити још већу пажњу проширењу.

“ЕУ је спремнија него икада у посљедњих 20 година и важно је да Балкан не пропусти воз јер ће то можда бити један једини за укрцавање у чланство”, нагласио је Лајчак.

Он је оцијенио да је самит у Солуну био период ентузијазма, када су сви вјеровали да ће процес приближавања региона проћи брзо и глатко али се показало да није било тако.

Лајчак је навео да први пут од Солуна и проширења ЕУ 2004. године постоји замах када је ријеч о проширењу.

“Први пут видим ЕУ спремнију за Балкан, него Балкан за Унију јер су веома скептични”, рекао је Лајчак.

Одговарајући на питање да ли ће проблем за регион бити ситуација са Косовом, он је рекао да је ЕУ јасно ставила до знања да неће увозити “неријешене проблеме и неријешена билатерална питања”, поручивши да се ти проблеми морају ријешити прије уласка у ЕУ.

Лајчак сматра да се ЕУ припрема за проширење јер схвата “да губи регион” и у том контексту указао да су Словачкој, Летонији и Литванији биле потебне мање од три године да заврше приступне преговоре, док је Србија за 123 мјесеца завршила 8,6 одсто процеса.

Он је навео да су сада дио групе за проширење Украјина, Молдавија и Грузија и да су оне покретачи тог процеса.

“Украјина је прије свега отворила врата и она је локомотива овог воза ка чланству, а зависи колико ће вагона бити прикачено на ову локомотиву. То је у рукама сваке земље на Балкану”, поручио је Лајчак.

Он је додао да је геополитика отворила врата приступању ЕУ, али да геополитика неће тамо довести ниједну земљу, већ реформе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана