Лајчак: Чланство западног Балкана у ЕУ приоритет

Срна
Foto: Танјуг/АП

DUBROVNIK- Чланство западног Балкана у ЕУ треба да буде у центру пажње, јер ЕУ без држава из региона неће бити потпуна, поручио је данас на форуму у Дубровнику изасланик Уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Лајчак је на панелу "Западни Балкан: нови евроатлантски замах" рекао да је рат у Украјини донио спознају да се проширење ЕУ мора вратити у игру.

- Процес проширења је изгубио своју динамику и енергију и јасно је да се нешто мора учинити - исткаао је Лајчак.

Он је навео да је руска интервенција у Украјини донијела разумијевање да постоје недовршени послови на Балкану, да проширење буде у центру пажње и да ЕУ схвати да без прихватања партнерских држава на западном Балкану неће бити потпуна.

Лајчак је рекао да је земљама западног Балкана прије 20 година обећано да ће ући у ЕУ, али да је за двије деценије само Хрватска успјела да уђе у ЕУ.

Говорећи о нормализацији односа између Београда и Приштине, Лајчак је рекао да ово питање има утицаја на сваку земљу у региону.

- У фебруару и марту смо постигли два споразума са одличним резултатима на путу нормализације. Ово нам даје нову платформу и јасан пут ка нормализацији са врло јасним елементима. Рекао сам да послије тога нема повратка - додао је Лајчак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана