Лагумџија у офанзиви: Хоће да се 11. јул прогласи "међународним даном сјећања на геноцид"

Танјуг
Лагумџија у офанзиви: Хоће да се 11. јул прогласи "међународним даном сјећања на геноцид"

Резолуција о Сребреници чије усвајање бошњачки дио мисије БиХ на челу са амбасадором Златком Лагумџијом жели да прогура у Скупштини Уједињих нација (УН) 27. априла, између осталог, предвиђа да 11. јул постане "Међународни дан промишљања и сјећања на геноцид у Сребреници" и осуђује "негирање геноцида", пишу данашње Вечерње новости.

Лист наводи да се у тексту у који је имао увид као кључне тачке наводе и да се 11. јул обиљежава у свим државама сваке године, без резерве се осуђује свако негирање геноцида у Сребреници и позивају се државе чланице да очувају утврђене чињенице кроз своје образовне системе развијањем одговарајућих програма.

Такође се осуђује се "безрезервно дјеловање које глорификује лица која су осуђена за ратне злочине против човјечности и геноцид у Сребреници", наглашава се важност окончања процеса проналажења и идентификовања преосталих жртава геноцида у Сребреници и обезбјеђивања достојанствене сахране.

Резолуцијом се тражи и да генерални секретар Уједињених нација оснује програм за информисање под називом "Геноцид у Сребреници и УН".4

За усвајање резолуције потребна је проста већина, а ове резолуције немају снагу као оне које усвоји Савјет безбједности УН, али имају политичку и моралну тежину, наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана