Лагумџија појаснио могу ли се информације из апликација Скaj и Аном користити као доказ

ГС
Foto: Кликс

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) Халил Лагумџија појаснио је могу ли се информације добиjене из апликација Скaj и Аном користити као доказ.

Као предсједник ВСТВ-а БиХ рекао је да се генерално суздржава од коментара о конкретним поступцима који се процесуирају пред правосудним органима.

"Као одговор на огромно интересовање медија, у једном од интервјуа, осврнуо сам се и на питања везана за апликације Скaj и Аном, са циљем слања поруке јавности да је правосудна заједница и кровно тијело правосуђа БиХ свјесно значаја ове тематике за цјелокупно друштво", навео је Лагумџија.

Нагласио је да информације из апликација Скај и Аном, које су полицијским агенцијама Босне и Херцеговине прослијеђене, у начелу представљају изванредне иницијалне информације веома корисне за рад полицијских агенција и тужилаштава у БиХ у откривању радњи и починилаца кривичних дјела организованог криминала.

"Стога полицијске агенције и тужилаштва требају максимално искористити ове податке како би се откриле криминалне радње и организације, као и лица који су чланови истих. Прибављени докази ће се од стране судова БиХ цијенити у конкретним предметима, узимајући у обзир највише стандарде који произлазе из праксе Европског суда за људска права, Уставног суда Босне и Херцеговине, те других позитивних правних прописа", нагласио је он.

Коначно, као предсједник кровне правосудне институције у Босни и Херцеговини желим да изразим дубоку захвалност на прилици која се пружила правосуђу БиХ и агенцијама за провођење закона да се на темељу наведених података квалитетно и одлучно боре против организованог криминала. Моја је искрена, лична и професионална, жеља да из те борбе изађемо као побједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана