Лагумџија: Бојим се да ће доћи до развлашћивања ВСТС-а

Срна
Лагумџија: Бојим се да ће доћи до развлашћивања ВСТС-а

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ Халил Лагумџија рекао је да се боји да ће измјене Закона о ВСТС-у све вратити уназад и да ВСТС неће моћи ефективно спроводити надлежности, те да би то могло довести до развлашћивања овог тијела до краја.

Лагумџија је навео да је ВСТС направио драфт приједлога измјена и допуна Закона о ВСТС-а и да је достављен Савјету министара и да су сви принципи међународне заједнице и препоруке потпуно уграђене, али да се, како тврди, "недобронамјерно праве измјене на Савјету министара које у значајној мјери одударају од онога што је усаглашено и са Венецијанском комисијом и међународним партнерима".

"Ту информацију смо добили не од Савјета министара него међународних партнера и донијели смо закључке да је то неприхватљиво и тражили смо да се то врати на почетне поставке", рекао је Лагумџија новинарима.

Он је навео да су сви међународни партнери послали писмо и Савјету министара и оба дома Парламентарне скупштине БиХ са мишљењем које кореспондира са оним што сматра ВСТС.

"Не оспоравам ни Савјету министара ни парламенту БиХ да доноси законе, али је спорно што смањен круг лица за сукоб интереса, гдје би се чланови ВСТС требали изузимати, а и одредба о достављању података на тражење Одјељења за интегритет то разводњава и питање је да ли ће у пракси бити спроводива", сматра Лагумџија.

Лагумџија је напоменуо да је појединим члановима ВСТС било спорно његово обраћање према међународним партнерима, али да је износио ставове овог тијела.

Осврћући се на извјештај о раду судова и тужилаштава на предметима ратних злочина у првих шест мјесеци ове године, Лагумџија је подсјетио да је дуго радио на тим предметима и да то није на потребном нивоу.

"За то постоји низ објективних околности и надам се напретку како тужилачког, тако и судијског система", рекао је Лагумџија.

 

 

Лагумџија: На сцени захлађење односа

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ /ВСТС/ Халил Лагумџија рекао је да су између чланова Савјета захладњели односи у чијој су позадини његови иступи у јавности.

Лагумџија је подсјетио да је на једној од претходних сједница било одређеног варничења, односно неслагања између њега и чланова ВСТС-а.


"Мој став је да чланови Предсједништва на одређен начин желе ући у надлежност Секретаријата и доводе у питање рад Секретаријата за који увијек кажем да је одлична подршка ВСТС-у у закону прописаним надлежностима", навео је Лагумџија додајући да са поносом то тврди.

Он је навео да не прихвата наводе бившег потпредсједника ВСТС Биљане Симеуновић да ју је онемогућио и спречавао да обавља ту функцију, због чега ће тражити да на наредној сједници о томе буде отворена дискусија и да она шире образложи своје ставове.

Лагумџија је потврдио да је јутрос од Симеуновићеве добио допис у коме је тражила да јој престане функција потпредсједника ВСТС-а.

"У кратком разговору са њом молио сам је да не подноси оставку, а она је рекла да остаје при томе, а што се тиче сарадње са Секретаријатом и са мном, ја се не слажем са тим", рекао је Лагумџија новинарима.

У раду смо се сагласили да Симеуновићева и Санин Богунић прате тужилачки дио правосудног система и у пракси се то тако и одвијало.

"Ниједног тренутка се ни њима, нити било ком члану ВСТС-а нисам покушао наметнути као шеф и посебно сугерисати доношење одлука у радним тијелима", рекао је Лагумџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана