Кузмановић: Уставни суд БиХ постао квази-законодавац

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ, потпомогнут властитим и одлукама нелегалног високог представника, постао је квази-законодавац, те да је правно неприхватљиво да уставну материју својим актима регулише суд или нека друга управна, државна или било која друга организација или институција, изјавио је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС) Рајко Кузмановић.

Коментаришући чињеницу да је Уставни суд БиХ избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске и најмање тројица оних које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ (ФБиХ), Кузмановић је рекао да је наведена судска институција тиме игнорисала и омаловажила законодавну власт, право и правду.

"Такви акти су неважећи и с пуним правом уставни органи Српске имају право на логичан закључак да не објављују и не примјењују такве акте који личе на акте војних хунти или колонијалних управа. И као такви су неважећи и ништавни. Наглашавам да су скупштина или друга врста парламента једини овлаштени да доносе такве акте јер је Устав закон над законима", рекао је Кузмановић, који је доктор правних наука.

Уставни суд БиХ саопштио је јуче да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 26. априла закључак којим позива судије Уставног суда БиХ из реда српског народа да поднесу оставке, а разлог је антидејтонско и антиуставно дјеловање тог суда, које је кулминирало одлукама о државној имовини.

Судија Уставног суда БиХ из Српске Златко Кнежевић обавијестио је потом предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића да ће поднијети захтјев за одлазак у пријевремену пензију. Тиме би овај суд остао без судија из Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана