Кузмановић: Српски народ жели да буде слободан и да има своју Републику

Срна
Кузмановић: Српски народ жели да буде слободан и да има своју Републику

БАЊАЛУКА - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић поручио је да српски народ само жели да буде слободан и да има своју Републику Српску.

"Само је слободан човјек који има своју државу, а ми због тога желимо да будемо слободан народ и да имамо своју Републику Српску", рекао је Кузмановић у Центру за обуку у Залужанима код Бањалуке на предавању кадетима Полицијске академије о теми "Конституисање Републике Српске – од Лисабона до Дејтона".

Кузмановић је подсјетио да је Влада Републике Српске покушавала да рјешава многа питања у вези са Уставом и уставним уређењем, али је међународна заједница одређивала разне комисије, те да је било пет разних споразума од којих је сваки давао исте елементе.

"Представници институција Републике Српске и сваки грађанин Српске давао је подршку да се одржи Република Српска као трајна категорија, јер она штити слободу српског народа на овим просторима, наш суверенитет и интегритет", рекао је Кузмановић. Предсједник АНУРС упознао је кадете о томе какве су све биле тешкоће да би се конституисала Република Српска и закључио да сви треба да буду опредијељени да се чува и штити Република Српска.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је новинарима да је Кузмановић подијелио кадетима основна знања о томе како је настала Република Српска, који су то правни и институционални оквири њеног формирања, постанка и развоја до данашњих дана.

"Важно је да кадети стекну и продубе своја знања о тој теми. За нас је посебно важно да говоримо о уставном уређењу, јер је једна од основних улога полиције заштита уставног поретка и уставног уређења Републике Српске", закључио је Шикман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана