Кузмановић: Јединство народа и власти - гарант опстанка Српске

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић изјавио је Срни да је исказано снажно јединство народа и власти гаранција опстанка и развоја Републике Српске, упркос тежњама оних који желе да је ослабе или укину.

"Многи су се окренули против Дејтонског мировног споразума и Устава. Република Српска, као најважнија и најбоља институција, штити наш идентитет и суверенитет", навео је Кузмановић поводом предстојећег обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Он сматра да је срећан онај народ који има своју државотворну јединицу, због чега може бити срећан и српски народ што има Републику Српску.

"Република Српска је чедо нашег српског народа, али и чедо земаља које су подржале да се конституише Република Српска, онако како то одговара српском народу и свим другим народима који живе у Републици Српској", истакао је Кузмановић.

Кузмановић је навео да је допринос очувању Републике Српске дао и АНУРС и најавио издавање новог зборника радова на тему опстанка и развоја Српске што је и један од циљева ове институције – да се аргументима супротстави свима који злонамјерно фалсификују историју.

Република Српска ће 9. јануара прославити Дан Републике и 31 година постојања.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана