Кузмановић: Донијети нови Устав Републике Српске

Срна
Кузмановић: Донијети нови Устав Републике Српске

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић сматра да је, због бројних промјена и других друштвених околности, потребно донијети нови устав Српске.

Кузмановић је изјавио да Влада и Народна скупштина Републике Српске за то имају одговарајуће инструменте, због чега се очекује покретање поступка за доношење новог устава.

- Народ и политичка власт Српске снажно ће стајати иза тог акта, као што и данас стоје иза важећег Устава Републике - рекао је Кузмановић поводом 31 године од доношења највишег правног акта Српске.

Он је подсјетио да је Народна скупштина донијела Устав Српске Републике БиХ 1992. године, чиме се Република Српска конституисала као трајна категорија и израз воље народа.

- Устав штити идентитет и суверенитет Српске, која је њиме као ентитет добила све елементе државе, ослањајући се на три стуба прихваћена у свијету – суверени народ, територију и организовану власт - истакаo је Кузмановић.

Кузмановић је напоменуо да је Дејтонским мировним споразумом прихваћен Устав Српске са малим измјенама, али да су он и бројни закони нарушени нелегалним и недемократским одлукама високог представника у БиХ, којима се Република упорно и снажно супортостављала.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ, а након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана