Кузмановић: Четврти том енциклопедије за Дан Републике

Срна
Кузмановић: Четврти том енциклопедије за Дан Републике

БАЊАЛУКА - Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић рекао је да би Четврти том Енциклопедије Српске, којим се наставља допринос ширењу знања и заштити идентитета, језика, писма, историје, културе и традиције Српске, требао да буде промовисан 9. јануара наредне године, на Дан Републике.

Подсјећајући да су завршена три тома Енциклопедије, Кузмановић је у интервјуу Срни рекао да би наведени, четврти требао бити штампан између 5. и 10. децембра ове године.

“Енциклопедија је дугорочан, обиман, захтјеван и један од најзначајнијих пројеката Српске, који ће трајати петнаестак година. Јер енциклопедија, на којој АНУРС ради, није обична публикација или роман, већ комплексна књига због чега таква дјела називају - књига свезнања или књига над књигама. План је да четврти том завршимо и представимо грађанима за Дан Републике, али уколико се то неким случајем не деси и не буде завршена штампа, онда ћемо то учинити првом наредном приликом”, најавио је Кузмановић.

Легитимација Српске
Он је подсјетио да се на Енциклопедији почело радити почетком 2007. године, што су подржали Влада и Народна скупштина Српске, те је додао да би она требало да има укупно седам томова.

Кузмановић је рекао да је ова енциклопедија, у којој ће бити обрађено и више од 2.600 насељених мјеста у Српској уз огроман број /под/одредница, врло битна за овдашњи народ и нацију, те да ће бити на понос свих и одређена врста легитимације Српске.

“Циљ је да све чињенице које унесемо у ту књигу буду засноване на историјској или општој истини, те провјерене, а не на појединачним истинама. Тиме ћемо свијету и нама самима сигурно показати да је енциклопедија један од докумената који снажно штите интересе Српске. И то не на идеолошком, већ на научном основу, што је гаранција да ће Енциклопедија бити прихваћена у цијелом свијету”, рекао је Кузмановић.

Он је додао у вези с тим да одреднице у Енциклопедији, по узору на сличне такве у свијету, пролазе велики број стручних филтера да не би било приговора.

“Можемо сасвим сигурно очекивати да ће свих седам томова Енциклопедије бити завршено за шест година”, рекао је Кузмановић.

Он је рекао да је до сада на изради Енциклопедије радило око 350 аутора, те да су завршени томови послати и бројним институцијама у Српској, Србији, САД, Русији, Шпанији и широм свијета.

Влада наклоњена пројекту
Кузмановић је рекао да АНУРС чува велики дио одштампаних томова да би по завршетку овог пројекта направила комплете.

Он је додао на том плану да је циљ да комплет Енциклопедију добије и свака библиотека у Српској, за шта ће бити потребна и помоћ републичких институција.

“Влада Српске је наклоњена овом пројекту и морам рећи да се средства за овај пројекат редовно исплаћују, јер само један том кошта у штампарији око 70.000 КМ”, рекао је Кузмановић, који је овом приликом редакцији Новинске агенције Републике Српске - Срна поклонио до сада урађене томове Енциклопедије.

На 65. Међународном сајму књига у Београду недавно је представљен Трећи том Енциклопедије Републике Српске Академије наука и умјетности Републике Српске, која треба да послужи као лична карта, незаобилазан приручник систематизованог знања из разноврсних научних дисциплина, културе и умјетности.

Трећи том Енциклопедије обухвата одреднице које почињу словима Д, Ђ, Е и Ж и објављен је крајем 2020. године, али није тада промовисан због пандемије вируса корона.

У наведеном тому су обрађени и догађаји и личности свих националних припадности који су битно утицали на збивања на подручју Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана