Кустурић: Не знам како Хелез има образа да дође на Сутјеску

ATV
Кустурић: Не знам како Хелез има образа да дође на Сутјеску

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић каже за АТВ да све што се дешава на Сутјесци од суботе је одговорност оних који нису дозволили долазак хеликоптера Србије или било које друге државе.

"Нажалост, у суботу сам када се појавио пожар апеловао на коректан начин замолио да се не деси ово што се десило. Замолио појединце у Сарајеву да не политизују ову ствар и дозволе хеликоптеру Србије да дође јер има ведро од пет тона. У суботу смо могли да угасимо пожар, сва ова катастрофа од суботе до данас, а пожар још није угашен, он ће да ескалира. Имамо у виду да имамо активан пожар у Билећи и Гацку. Не мислим да овдје постоји само морална него и кривична одговорност", каже Кустурић.

Данас је у току дана и министар одбране у Савјету министара БиХ Зукан Хелез дошао да извиди ситуацију.

"Видио сам господина Хелеза који је дошао овдје, не знам како има образа. Он је један од одговорних људи за ову катастрофу. У сталном сам контакту са командантом хеликоптерске јединице МУП-а Србије који чувају у приправности хеликоптере који имају запремину пет тона. Ти хеликоптери су били у Сјеверној Македонији, добили су позив Грчке која је члан НАТО и послаће хеликоптер да им помогне. Једино Сарајеву не одговара. Упутили смо позиве, рекли су нам да искористимо своје ресурсе. Упутили смо позив ОС БиХ, јесу дошли и помогли су нам, али сам знао да неће бити довољно", каже Кустурић.

Он је нагласио да све што се од суботе дешава је чиста одговорност оних који нису дозволили долазак хеликоптера Србије или било које друге државе.

"Њима очигледно смета што су то српски пилоти. И ми смо српски пилоти, па смо неријетко гасили пожаре на подручју ФБиХ, радили медицински транспорт. Ми остављамо политику иза себе, ми смо професионалци који раде свој посао.

У гашењу су била укључена два хеликоптера Хеликоптерског сервиса Републике Српске, два хеликоптера МУП-а Српске, ватрогасци и припадници Цивилне заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана