Кустурић: МИП да одобри захтјев Србије за слање хеликоптера

GS
Foto: Rtrs

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић апеловао је да Министарство иностраних послова у Савјету министара одобри захтјев Србије за слање хеликоптера у БиХ или ће у супротном сносити одговорност за било какво угрожавање материјалних добара или људи у случају пожара.

Кустурић је изјавио да хеликоптер Хеликоптерског сервиса мора на редовни сервис наредних седам до 10 дана због превеликог оптерећења и чињенице да је у претходна два дана бацио 140 тона воде на подручју општине Љубиње, гдје је, између осталог, угашен пожар на линији разграничења, чак и на подручју Федерације БиХ.

- Још једном апелујем на МИП да под хитно одобри захтјев Хеликоптерске јединице МУП-а Србије да овдје дођу са једним хеликоптером који би био једини који би гасио пожаре, док наш хеликоптер не буде спреман. Јер било који пожар да се појави сад, немамо чиме да радимо - нагласио је Кустурић.

Према његовим ријечима, сва одговорност за било какво угрожавање материјалних добара или људи биће на Министарству иностраних послова у Савјету министара ако не одобре захтјев Србије да помогне.

Он је навео да је управо разговарао са комадантом Хеликоптерске јединице МУП-а Србије и да су они спремни да пошаљу најновији хеликоптер који су добили "камов", чији је капацитет ведра пет тона.

Кустурић је навео да је Хеликоптерски сервис Републике Српске у претходних неколико дана показао колико један хеликоптер сам може да уради посла на гашењу пожара.

- Због њиховог неодобравања захтјева Републике Србије, Хеликоптерски сервис морао је даноноћно да ради са једним хеликоптером и чињеница да смо за два дана избацили 140 тона воде на пожаришта да бисмо угасили све те пожаре показује колико је то преоптерећење и за хеликоптер и за посаде - додао је Кустурић за Срну.

Он је рекао да ће се у случају било каквих пожара наредних дана или штете, покушати наћи правни лијек или ће усмјерити људе који буду били оштећени да им је адреса и да је главна одговорност на Министарству иностраних послова у Савјету министара.

- Они у МИП-у, иако се позивају на то да они нису надлежни, јако добро знају, нек се распитују у сусједним земљама, конкретно у Сјеверној Македонији, јер то тако иде у свим земљама - захтјев се шаље МИП-у, они одобре захтјев да би људи могли прелетјети - навео је Кусторић.

Он је додао да је тако било неки дан у Сјеверној Македонији када је послат захтјев и добијено одобрење у року од сат времена, а за три сата хеликоптер Србије је био у Сјеверној Македоји и гасио пожар.

- А Србија још, иако је слала три захтјева до сада БиХ, није добила никакав одговор - додао је Кустурић.

Он је најавио да ће први поднијети тужбу против њих, ако не одобре захтјев Србије.

Кустурић је нагласио да је, према његовом мишљењу, очигледно да је једини проблем то што је српски хеликоптер из Србије и ништа друго.

- Ми смо претходних дана приликом пожара који су били у општини Гацко спасавали чисто бошњачка села, ако то њима нешто значи, јер ми као професионалци не правимо разлику, ни по боји кожи, ни по нацији, ни по било чему другом, а они очигледно праве - рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана