Кулминација проблема у УИО: Станивуковић се ућутао, на потезу Влада

Маријана Миљић Бјеловук
Кулминација проблема у УИО: Станивуковић се ућутао, на потезу Влада

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ ни након мјесец и по није добила одговор од Градске управе Бањалука да ли ће и под којим условима дати земљиште тој институцији за градњу зграде у граду на Врбасу.

УИО је прије мјесец и по упутила допис на адресу Градске управе Бањалука да одрже састанак са градоначелником Драшком Станивуковићем да би разговарали о евентуалној додјели неког земљишта за потребе градње нове зграде.

 - Још немамо одговор од града Бањалука у вези са тим састанком, а проблем са смјештајним капацитетима запослених у Централној канцеларији и Регионалном центру Бањалука, који траје годинама, постаје све већи. У претходном периоду оформили смо нове организационе јединице због почетка примјене НЦТС-а у БиХ на националном нивоу, као и неке друге које су проистекле због нових пословних процеса, јер је УИО постао сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа - рекао је Ковачевић.

Подвукао је да и службеници УИО из групе за принудну наплату из Регионалног центра Бањалука морају ускоро да се иселе из просторија које изнајмљују.

- Остале просторије су неусловне и недовољне. Зато је УИО донио одлуку да се писмено обрати и Влади РС да видимо да ли би могли добити на коришћење бивше просторије Агенције за банкарство РС које се налазе у згради, гдје је тренутно смјештена Централна канцеларија у Бањалуци - казао је Ковачевић.

Нагласио је да једноставно не постоје смјештајни капацитети гдје би се тренутно могли у Бањалуци смјестити сви службеници на одговарајући начин.

- Мораћемо свакако тражити рјешење за смјештај службеника који морају изаћи из простора које тренутно изнајмљујемо - закључио је Ковачевић.

Из Градске управе Бањалука нисмо добили одговор зашто до сада није одржан састанак са представницима УИО и да ли ће и када бити. Станивуковић је у августу прошле године рекао да је град Бањалука спреман да поклони земљу за изградњу нове зграде УИО, да би, како је тада навео, био заустављен криминал и намјера да се за куповину једне зграде издвоји 100 милиона КМ новца грађана.

Трошкови најма

УИО тренутно у Бањалуци изнајмљује просторе на неколико локација у укупној површини од 1.864 метара квадратних и за најам издваја 43.000 КМ мјесечно.

- Ако желимо у један објекат смјестити све запослене из Регионалног центра Бањалука потребан нам је објекат од око 3.000 метара квадратних. У идућем периоду истраживаћемо и тржиште у Бањалуци да видимо постоји ли такав сличан објекат и колико би коштао његов најам у Бањалуци - навео је Ратко Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана