Кулминација политичких трзавица у Бијељини: “Петровићевим” новцем финансирају његов опозив

 Младен Стојановић
Кулминација политичких трзавица у Бијељини: “Петровићевим” новцем финансирају његов опозив

БИЈЕЉИНА - Град Бијељина добио је крајем прошле године буџет за 2023. годину у износу од 68.585.164,00 КМ. Од тог износа за текуће расходе градских органа биће утрошено 48.487.762,00 КМ, за капиталне инвестиције у граду 10.750.890,00 КМ, отплату дугова 5.456.450,00 КМ и за разне трансфере 3.240.900,00 КМ. Буџетска резерва је само 50.000,00 КМ, за остале издатке предвиђено је 599.162,00КМ.

Амандманима коалиције “Договор за Бијељину” извршено је смањење средстава за рад Кабинета градоначелника око 165.000 КМ док је истовремено за око 150.000 КМ повећан износ за рад Градске изборне комисије. Овим су, како је потврдио предсједник Скупштина града Бијељина Александар Ђурђевић, обезбијеђена средства неопходна за спровођење референдума о неповјерењу Љубиши Петровићу као градоначелнику, под условом да буде донесена одлука о његовом опозиву.

Појашњену овог амандмана претходила је дискусија одборника Анке Тодоровић из СДС-а, странке градоначелника Петровића, која је поставила питање због чега се скоро за исти износ смањује за рад Кабинета градоначелника, а повећава за рад Скупштине, након чега је слиједила реплика предсједника Ђурђевића, који је све појаснио на конференцији у холу Скупштине и практично наговијестио да ће одлука о опозиву сигурно бити донесена.

- Ово што је госпођа Анка рекла за рад Скупштине, односи се на Градску изборну комисију и средства која су потребна за евентуални опозив и за спровођење референдума. Ако обезбиједимо средства за референдум беспотребно је причати да ли смо сигурни у то - рекао је Ђурђевић.

СНСД у Бијељини није случајно баш сада покренуо питање опозива градоначелника Љубише Петровића. Одлука је донесена након спроведеног опсежног истраживања расположења грађана на основу којег је видљиво да су стечени услови за опозив.

Управо таква формулација употријебљена је након недавног састанка Предсједништва градског одбора странке након чега су услиједили разговори с појединим странкама из Коалиције “Договор за Бијељину”.

Како стоје ствари, СНСД има више шанси за побједу, јер не само да има знатан дио грађана везан за себе, по разним основама, него је добар дио гласача везан за партије из коалиције на републичком нивоу.

Осим тога, и дио руководећих личности у СДС и ПДП незадовољан је Петровићевим понашањем, јер их није желио укључити у локалну власт. Није тајна да је у самом СДС долазило и до директних вербалних сукоба, па и више од тога, између појединаца заслужних за Петровићеву побједу и гласове које је добио прије двије године и самог Петровића.

ПДП игра своју игру у којој се зна “ко је Тито, а ко партија” у Бијељини и ко користи партијске ресурсе за остварење личног успјеха. Иако је незадовољство обичних чланова током предизборне кампање било толико да се јавно говорило о смјенама челних људи ПДП-а у Бијељини, до тога није дошло, јер је процијењено да би дестабилизација рушила имиџ странке у вријеме док се Јелена Тривић борила да докаже да је предсједник Републике Српске. Сада када је то доказивање пропало и разговара се о смјени Бранислава Бореновића, можда на ред дође и Бијељина. Али у новом распореду карата и моћи, нарочито у случају избора Драшка Станивуковића на чело странке, велики су изгледи да Славиша Марковић, шеф локалног ПДП-а, остаје гдје јесте.

“Жао ми је народних пара”

Градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић рекао је за “Глас” да позива скупштинску већину да више не одуговлаче с иницијативом о његовом опозиву. Петровић је оптужио скупштинску већину да доноси штетне одлуке којима новац усмјерава у предузећа и установе у којима партије већине имају своје директоре.

- Више пута најављивани опозив градоначелника траје од 16. новембра 2020. године. Фактички дан након прошлих локалних избора. Такво понашање политичких штеточина уопште не изненађује и ево користим прилику да их позовем да не одуговлаче и не најављују по неколико пута опозив - рекао је Петровић.

Он је нагласио и да му је “жао народних пара које би се трошиле само због спровођења процедуре опозива” и “такве штетне политичке одлуке”.

На питање да ли је увјерен у своју побједу и опстанак на функцији градоначелник Бијељине рекао је да “народ одлучује о свему” па и о њему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана