Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске

СРНА
Кулић: Морамо сви реаговати ради опстанка Републике Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је Срни да академска заједница стоји на располагању руководству Републике Српске и подржава све његове активности у вези са тренутном кризом коју је изазвао Уставни суд БиХ, а која је српски народ "притјерала уз зид".

Кулић је указао да су често представници академске заједнице, из оправданих или неоправданих разлога, покушавали да остану изван политичких дешавања на овим просторима, али да сада морају сви да реагују.

"Ово што се сада дешава у вези са одлуком Уставног суда БиХ је превазишло и политичке и академске просторе. Овдје се ради о опстанку Републике Српске и ми као академски грађани и најодговорнији људи у високом образовању у сваком случају требамо да кажемо свој став о свему томе. Питамо се шта је сљедеће послије овакве одлуке, вјероватно укидање Републике Српске", рекао је Кулић.

Он је истакао да је спреман због свих оних који су дали живот за Републику Српску да учини све као академски грађанин да заштити опстанак Републике Српске и српског народа на овим просторима.

"Без Републике Српске нема сигурно ни нас на Универзитету у Источном Сарајеву или Универзитету у Бањалуци", указао је Кулић.

Представници академске заједнице Републике Српске изразили су незадовољство радом Уставног суда БиХ, посебно његовом одлуком од 19. јуна којом је брисан члан 39 Правила овог суда, наглашено је у Петицији коју је до јуче потписало њих 194.

У Петицији се наглашава да измјене Правила, које су донесене на сједници Уставног суда БиХ без присуства иједног судије из Републике Српске, представљају кршење Устава БиХ и Правила тог суда, логике паритета и конститутивности народа у свим институцијама на нивоу БиХ, као основе за функционисање сложене државе каква је БиХ.

Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтјева из Републике Српске да до јуче у подне повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда, којим је предвиђено одгађање сједнице ако не присуствује најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је раније да ће, ако Уставни суд БиХ не укине најновију одлуку, бити заказана сједница Народне скупштине на којој ће бити донесен закон о престанку важења и објављивања одлука тог суда у Српској и заштити лица која буду прогоњена због тога од органа БиХ.

Таква сједница, рекао је Додик, могла би да буде одржана већ у уторак, 27. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана