Кукуруз исушио седам језера резервата Бардача

Дејан Јовичић
Кукуруз исушио седам језера резервата Бардача

Србац - Већ другу годину бањалучко предузеће "Aгроимпекс" планира сјетву кукуруза у некадашњим рибњацима Бардаче код Српца, а надлежне републичке институције још ништа нису предузеле како би зауставиле потпуно уништавање свјетски вриједног еколошког комплекса.

Иако је Бардача прије шест година проглашена свјетском мочваром од међународног значаја, овај резерват и даље није добио статус заштићеног подручја у Републици Српској.

Исушено је чак седам од 11 језера, а нестале су многе животињске и биљне врсте по којима је Бардача била позната у цијелом региону.

Поред тога, јавна установа "Aрхеолошко-природни парк Доња Долина-Бардача", која је имала задатак да у будућности управља овим подручјем, налази се пред гашењем.

- Остали смо практично без новца, јер општина Градишка, као један од оснивача, већ годинама не уплаћује ни марку за наш рад. Средства из буџета општине Србац нису довољна да опстанемо - каже директор установе Марко Михољчић.

Додаје да су они требали да преузму управљање Бардачом послије проглашења заштите, али да се у претходне четири године, углавном водила борба око имовинско-правних послова.

- Рибњак је припао "Aгроимпексу" у процесу приватизације, али су Окружни и Основни суд донијели пресуду по којима су враћени на располагање РС. Било је у плану да ресорно министарство предложи заштиту по скраћеном поступку на период од двије године, како би се зауставила девастација, али шест мјесеци нема помака - каже Михољчић.

Како незванично сазнајемо, власник "Aгроимпекса" Никола Вукелић поднио је жалбу на пресуду суда која још није ријешена, због чега Министарство није у могућности да упути приједлог Влади РС о заштити Бардаче.

Цијели текст прочитајте у данашњем издању "Гласа Српске"

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана