Кукољ: И данас памтим врисак дјеце из логора (ВИДЕО)

Срна
Foto: В. Трипић

ДОЊА ГРАДИНА- Предсједник Удружења логораша Другог свјетског рата из Бањалуке Добрила Кукољ рекла је да је Доња Градина највећи град мртвих у коме су мајке, очеви, породице умирали од руку повампирених усташких злочинаца.

"Добро памтим слике тјерања народа у сабирне логоре Независне Државе Хрватске", рекла је Кукољева која и данас, у својој 95. години свједочи о страдањима у логору Јасеновца.

Кукољева је у обраћању на обиљежавању Дана сјећања подсјетила да се недавно навршило 79 година од пробоја јасеновачких логораша.

Она је подсјетила да и данас носи бол у души који је осјетила када је њен брат одвојен од мајке. Напоменула је да је њен 14-годишњи брат завршио у логору на Сајмишту заједно са стрицем у највећим мукама.

Кукољева каже да је са мајком и другим члановима породице превезена у Јасеновац гдје су одвајали дјецу од мајки, па је испричала и како су једно дијете које је било у мајчином нарчју усташе наболе на бајонет и бациле бијесним псима.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glas Srpske (@glassrpske)

Она је навела да су њену мајку прислили да иде на принудни рад у њихово село, гдје су брали пасуљ, шљиве. Са њом је, каже, ишла једна жена која се потом вратила са сакривеним кукурузом у њедра, а онда су за то сазнале усташе, дошли по њу, донијели пањ на којем су јој одсјекли главу и бацили у Саву.

"Циглана је била ужас пакао за дјевојке, дјевојчице, које су излиђивали", подсјетила је Кукољева и истакла како и данас памти врисак дјеце из логора.

Болно свједочанство о претрпљеним патњама Кукољева је данас изнијела пред окупљенима у Спомен-подручју Доња Градина гдје се обиљежава Дан сјећања на жртве усташког геноцида.

Она је истакла да треба његовати културу сјећања како се тако нешто никада више не би поновило.

Захвалила је предсједнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Србије Милошу Вучевићу јер ће се градити меморијални комплекс у Доњој Градини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана