Крњи Уставни суд БиХ ставио ван снаге Изборни закон РС

Срна
Крњи Уставни суд БиХ ставио ван снаге Изборни закон РС

САРАЈЕВО - Крњи Уставни суд БиХ ставио је данас ван снаге Изборни закон Републике Српске уз образложење да није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, због тога што се овим законом наводно преузимају надлежности институција БиХ.

У образложењу одлуке се наводи да у Уставу БиХ не постоје одредбе на основу којих би могла да се успостави уставност Изборног закона Републике Српске који је донијела Народна скупштина, саопштено је из Уставног суда БиХ.

"Осим тога, Уставни суд је подсјетио да Изборни закон БиХ представља `одлуку институција БиХ", као и да су ентитети по Уставу БиХ дужни да поштују те одлуке. Стога је оспорени закон у цијелости стављен ван снаге, а привремена мјера која је донесена 24. јула 2024. године престала је да важи", истиче се у саопштењу.

Ову одлуку крњи Уставни суд БиХ је донио на ванредној пленарној сједници одлучујући о захтјеву замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића и четири делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности Изборног закона Републике Српске.

Одлучујући по апелацији СДС-а, крњи Уставни суд је утврдио да је прекршено право те странке на слободу удруживања.

У саопштењу се подсјећа да је СДС-у у овом случају одбијена пријава за учествовање на локалним изборима 2024. године због немогућности достављања сопственог банковног рачуна.

Крњи Уставни суд је закључио да у овом случају постоје објективни разлози за немогућност отварања рачуна, а то су "економске санкције које су апеланту прије 20 година наметнуте одлуком Канцеларије за контролу стране имовине Америчког министарства трезора – ОФАЦ".

У одлуци се, између осталог, наводи да су изречене санкције економске, а не политичке природе и да нису имале за посљедицу забрану учешћа на изборима односно политичко дјеловање апеланта.

Истакнуто је да се овом одлуком крњег Уставног суда одлучује само да ли је апелант, с обзиром на специфичне околности конкретног случаја и њену улогу на самој политичкој сцени у БиХ, требало омогућити учествовање на изборима.

У саопштењу се додаје да се СДС-у, стриктно формалистичким тумачењем и примјеном закона од ЦИК-а, односно Суда БиХ, не смије угрозити право на учествовање на изборима јер би тиме било угрожено њено политичко дјеловање само зато што, из објективних разлога, не може да достави број сопственог рачуна, али је доставила број другог рачуна отворен по основу комисионог уговора само за потребе финансирања наредних избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана