Криза у правосуђу: Адвокати ступили у штрајк

РТРС
Криза у правосуђу: Адвокати ступили у штрајк

БАЊАЛУКА - Адвокати из Републике Српске и ФБиХ од јуче су ступили у штрајк, потврдили су из Адвокатске коморе Републике Српске, али и ФБиХ. Траже повећање тарифа за своје услуге и исплату накнада за рад по службеној дужности.

Из ресорног министарства Српске наглашавају да ће наставити преговоре, а све у циљу рјешавања овог питања.

Након неколико безуспјешних преговора, адвокати из Српске, ангажовани по службеној дужности и званично су обуставили рад. Један од кључних индикатора настале кризе биле су нагомилане и закашњеле исплате.

- Адвокатска комора је прикупљала од свих чланова, колико коме министарство дугује по том основу. Од неких 600.000 до милион, немамо још тачну цифру. То је што се тиче Републике Српске, па имате Суд БиХ, гдје се такође врше одбране по службеној дужности, који рецимо није ни предвидио буџет за ту намјену у овој години - изјавио је адвокат Миле Антонић из Бањалуке.

Није било сагласности ни када је ријеч о новој тарифи награда и накнада за рад. Из адвокатске коморе Српске истичу да су отворени за преговоре.

- Ми смо данас имали састанак и разговарали смо ако и овај штрајк не уроди плодом да идемо у генерални штрајк, што значи да ћемо обуставити рад на цијелој територији Републике Српске у свим предметима. Мислим да је најпаметније да сједнемо са Владом и министарством - поручио је предсједник Извршног одбора Адвокатске коморе Српске Дарко Кременовић. 

Актуелни штрајк, адвоката у великој мјери ће успорити, а у неким сегментима и зауставити рад правосуђа. Потенцијалне посљедице су несагледиве.

Рочиште о одређивању притвора, не може се одржати без присуства адвоката, а идентична ситуација је и када се треба продужити притвор некоме ко је већ иза решетака.

- Не можете задржати лице које сте лишили слободе јер му није пружена адекватна правна помоћ и десиће се да ни један поступак излагања на јавни увид у коме нема заступања онако како је закон прописао, практично ће бити проведен на незаконит начин. Можда ће и некоме припасти нешто што му иначе не би припало - упозорио је Антонић.

Из Адвокатске коморе ФБиХ такође упозоравају да су донесене одлуке обавезујућег карактера.

- Сада је на сваком адвокату да одлучи од првог хоће ли или неће, али одлуке Скупштине обавезују сваког адвоката и њихово непоштивање представља тежу повреду рада - рекао је адвокат Бекир Гавранкапетановић. 

С друге стране, министарство правде Српске подсјећа на хијерархију.

- Одлука о обустави рада, супротна је члану 18. став 2. Закона о адвокатури Републике Српске којим је јасно дефинисано да адвокат не може одбити пружање правне помоћи ако га као заступника или браниоца у складу са законом постави суд. Нити једна одредба закона али ни општих аката Адвокатске коморе Републике Српске не прописује могућност да појединачни акт органа Коморе (Одлука Скупштине), може да буде правни основ за одбијање заступања ако га као заступника или браниоца постави суд - истичу из министарства правда Српске. 

Адвокати јасни - нисмо против компромиса, али бранимо своја законска права.

- Да није дозвољено адвокатима, да, то тако стоји у закону, али то не значи да није дозвољен протест са обуставом рада, јер ово је прихватање заступања у појединачним случајевима. Није циљ да се направи колапс у правосуђу, циљ је да се дође до договора - нагласила је адвокат Татјана Савић из Бијељине. 

А за компромисно рјешење опредијељено је и ресорно министарство Српске. Кажу да су, посредством Министарства финансија Српске, предузете активности како би дуговања адвокатима била исплаћена у што краћем року и да су веома оптимистични у вези са брзом реализацијом исплате, с обзиром да се према извршеним анализама, не ради о високом износу дуговања судова у Српској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана