Кривична пријава против Станивуковића због негирања геноцида у Сребреници

РТ Балкан
Кривична пријава против Станивуковића због негирања геноцида у Сребреници

САРАЈЕВО - Као чланови експертског тима Института за истраживање геноцида Канада (ИКГ) наведени су бројни западни и домаћи "стручњаци", добро познати по "пропагирању помирења и заговарању толеранције" на Балкану, посебно у БиХ, наравно, науштрб српских националних интереса.

Институт за истраживање геноцида Канада (ИГК) поднио је кривичну пријаву против градоначелника Бање Луке Драшка Станивуковића због негирања геноцида у Сребреници.

Како наводе, Станивуковић је "с циљем изазивања међунационалне нетрпељивости, раздора и мржње, свјесно, намјерно и јавно негирао геноцид у Сребреници, који је утврђен правоснажним пресудама међународних и националних судова".

- Осумњичени је тако нанио бол преживјелим жртвама геноцида, деградирао судску, научну и историјску истину о геноциду, омаловажиo правду и понизио међународно право и међународне институције, кажу из Института за истраживање геноцида Канада.

Пријава је, како наводе, услиједила "након што је Станивуковић гостовао у 'Кликс Студију' гдје је негирао геноцид у Сребреници".

Подсјетимо, ИГК је прошле године тражио од високог представника за Босну и Херцеговину (којег у РС не признају јер га нису верификовале Уједињене нације) Кристијана Шмита да (зло)употребом бонских овлашћења санкционише предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића забраном обављања било које политичке функције.

Стевандића су тада оптуживали за "ратни злочин и злочин против човјечности". Исте и сличне иницијативе да се Ненад Стевандић дискредитује и да му се припишу недјела из ратних година покушавана су у више наврата, али су остале на нивоу неуспјелог покушаја, указао је тада Стевандић.

"Експерти" за људска права, мир, толеранцију и НАТО интервенције

Као чланови експертског тима ИКГ-а наведени су бројни западни и домаћи "стручњаци", добро познати по "пропагирању помирења и заговарању толеранције" на Балкану, посебно у БиХ, наравно, науштрб српских националних интереса.

На списку су некадашњи припадници Армије БиХ, њихови потомци, бошњачки вјерски лидери, али и странци које Срби у БиХ памте по злу.

Један од њих је и некадашњи високи представник у БиХ Кристијан Шварц Шилинг (од 14. децембра 2005. до 2. јула 2007. године). Његова "фасцинација" Босном тада није престала, већ се периодично активирао оглашавајући се против Срба и Републике Српске.

Тако је у јуну прошле године чак затражио војну интервенцију НАТО-а или сродних снага које би биле употребљене да дисциплинују "непослушне" Србе на челу са Милорадом Додиком.

Војну интервенцију усмјерену против Срба тражио је и други члан експертског тима - британски историчар Марко Атила Хоаре, наводећи да је неопходан хитан војни одговор јер "постоји врло реална опасност да Бошњаци остану у гету, заглављени између дефакто 'Велике Србије' и 'Велике Хрватске'".

Међу таквом елитом нашла се и бивша портпаролка главне тужитељке Хашког трибунала Флоренс Артман, али и бројни канадски глумци, режисери и писци.

С обзиром на шаролико умјетничку поставу и не чуди што се на сајту ИКГ-а говори о "више геноцида" у БиХ, јер им, маште и креативности, очито не мањка.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана