Критикују их за нерад, а они би нови мандат

Маријана Миљић Бјеловук
Критикују их за нерад, а они би нови мандат

БАЊАЛУКА - Четворогодишњи мандат Скупштине града Бањалука обиљежен је нерадом и блокадама, али за то не хају одборници тог локалног парламента јер од 31 из скупштинских клупа повјерење грађана поново тражи њих чак 25.

СНСД тренутно у Скупштини града Бањалука има 11 одборника, а увидом у овјерене кандидатске листе имена њих девет наћи ће се на гласачким листићима на локалним изборима. Ријеч је о Љуби Нинковићу, Драгославу Топићу, Миши Ковачевићу, Ненаду Грбићу, Бојану Пећанцу, Маринку Умичевићу те Ранкици Пушић, Невени Тодоровић и Снежани Кутлешић Стевић. Од актуелне поставе СНСД-а у локалном парламенту града Бањалука на гласачким листићима неће се наћи само имена Зорана Поповића и Станислава Палије.

Када је ријеч о ПДП-у на листићима неће се наћи само Милко Грмуша, док преостала четири одборника поново траже повјерење бирача и то Смиљана Моравац Бабић, Крсто Голијан, Драган Милановић и Јово Савановић.

Од три актуелна одборника СПС-а у Скупштини града Бањалука на овјереним листама не налази се само име Саше Кондића, док Драган Стрика и Дарко Милошевић поново излазе пред бираче.

Невен Станић и Миленко Росић, који су актуелни одборници Уједињене Српске такође траже повјерење грађана за нови мандат, док је раније Жељко Амиџић напустио ту странку и дјелује као независни одборник, а он неће поново бити кандидат.

Када је ријеч о ДЕМОС-у повјерење грађана тражи и једини одборник те странке у Скупштини града Бањалука - Ђуро Чубриловић. Ту странку раније је напустио Слободан Станаревић и прешао у СНСД и његово име се не налази на листи. Након локалних избора у Скупштину града Бањалука као одборник СДС-а ушао је и Александар Петковић, али је он напустио ту странку и прешао у ДЕМОС, који је такође на крају напустио и приклонио се ДНС-у те се налази на њиховој листи за одборнике.

Одборници СП-а Никола Вукчевић и Драган Бањац поново су на листи, као и одборници Народног фронта Дијана Јешић и Немања Кондић, али и Саша Лазић из Народног покрета Бањалука зове који носи епитет најактивнијег одборника у Скупштини града Бањалука јер се на најављеним сједницама појављивао и када нико од његових колега није. Такође, Саша Чудић у име националних мањина циља још један мандат у парламенту највећег града Српске.

Слободан Станаревић који је у међувремену напустио ДЕМОС и прешао у СНСД  прошле године позвао је грађане да не гласају ни за кога из скупштинске сале града Бањалука.

- Немојте гласати ни за кога из ове сале јер нико није заслужио мандат - поручио је тада Станаревић.

Станаревић је “Гласу” рекао да су Скупштина града Бањалуке и Градска управа радили паралелно, односно нису радили.

- Нису радили паралелно ни једни, ни други. Тада сам то изјавио због тог циркуса и јавашлука који је владао у Бањалуци. Мени је то вријеђало интелигенцију. Свима који траже нови мандат желим срећу, али ту постоји бојазан да ће, ако и остваре тај мандат, опет бити исто као до сада - навео је Станаревић и додао да ни сам градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић није заслужио нови мандат.

На питање да ли и даље остаје при мишљењу да нико од грађана не треба да гласа за актуелну поставу бањалучког парламента, одговара да ипак међу одборницима има и оних који се боре да Бањалука иде напријед.

Љубо Нинковић, одборник СНСД-а и предсједник Скупштине града Бањалука, двије године рада у том локалном парламенту оцјењује као озбиљне, јер, како каже, указали су на многе незаконитости у раду градоначелника Бањалуке Станивуковића, а које су, како наводи, на крају потврдили и републички ревизори.

На питање да ли сматра да већина одборника из Скупштине града Бањалука заслужује ново повјерење грађана, Нинковић наводи да је сам знао критиковати одборнике СНСД-а, али и остале из коалиције због непојављивања на засједању.

- Са друге стране, имам потпуно разумијевање према неким одборницима, посебно према докторима, који имају обавезе због заказаних операција и прегледа. Некада је немогуће очекивати да сви буду у сали јер имају обавезе, али са друге стране кандидовали су се и требало би да обављају дужност одборника јер су им грађани дали повјерење - казао је “Гласу” Нинковић који оцјењује да се добар дио одборника трудио да испоштује обавезе.

Нинковић на крају наводи да је задовољан радом одборника СНСД-а те да имају право да траже поново подршку бирача на којима је на крају да одлуче да ли заслужују нови мандат. 

Саша Лазић из Народног покрета Бањалука зове нада се да се неће поновити овакав мандат који је имала Скупштина града Бањалука у протекле четири године.

- Мој приједлог грађанима је да бирају људе који размишљају својом главом или бар оне који то покушавају, односно људе који нису слуге режима и крупног капитала. Требало би да гласају за оне који се неће понашати како им неко каже, доћи на засједања када им се нареди и гласати како им тај неко каже - казао је “Гласу” Лазић, који наводи да је већина одборника у граду Бањалука у претходном четворогодишњем мандату ишла у комитет по мишљење.

Лазић се нада да ће грађни препознати и бар у једном проценту одговорити на начин да не иду ка ситним личним интересима и испразним обећањима.

- Нажалост, локалне изборе прате ти ситни лични интереси, да неко чува посао, а неко други да добије. Надам се да ће грађани овај пут подржати људе за које процијене да су своји и да желе добро овом граду - закључио је Лазић.

Грађани су у претходном четворогодишњом периоду могли да виде и мјерење притиска код појединих одборника у Скупштини града Бањалука, такође поједини су усликани и како спавају.

Ревизија

Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци запримило је негативан ревизорски извјештај за финансијско пословање града Бањалука у прошлој години од стране Главне службе за ревизију РС. И за тај негативан извјештај градоначелник Драшко Станивуковић пребацује лоптицу на скупштинску већину због неусвајања ребаланса буџета, док са друге стране наводе да је градоначелник кривац за такву оцјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана