Кришто: Усвајање пет реформских закона важно за даљи европски пут

СРНА
Кришто: Усвајање пет реформских закона важно за даљи европски пут

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто сматра да је за даљи европски пут БиХ веома важно то што је у Парламентарној скупштини БиХ усвојено пет реформских закона, чиме се показује константан рад на испуњавању услова за придруживање ЕУ.

Криштова је изразила задовољство усвајањем закона о слободи приступа информацијама на нивоу БиХ, о измјенама и допунама закона о омбудсмену за људска права БиХ, о Високом и судском тужилачком савјету, о вину и измјенама и допунама Закона о странцима, саопштено је из Савјета министара.

"Усвајање закона говори и о нашој опредијељености и посвећености циљевима и европским вриједностима на којима почива ЕУ", рекла је Криштова.

Подсјећајући да је Приједлог закона о судовима БиХ, чије је усвајање договорено на политичком нивоу, тренутно на усаглашавању, Криштова је изразила очекивање да ће ускоро бити усвојен у Савјету министара и упућен Парламентарну скупштину БиХ.

Она је посебно истакла важност што хитнијег отварања преговарачког процеса БиХ са ЕУ, најкасније до краја 2023. године.

"Управо усвајање данашњих закона говори у прилог томе да су наша очекивања реална", рекла је Криштова.

Криштова је оцијенила да је, с циљем стабилности и јачања демократије и владавине права у БиХ, потребно приступити ограниченој промјени Устава БиХ и цјелокупног изборног законодавства, тако да се обезбиједи стварна уставна равноправност сва три конститутивна народа и отклони дискриминација према другим грађанима БиХ.

"Неопходно је спровести одлуке Уставног суда БиХ о легитимном представљању конститутивних народа на свим административно-политичким нивоима, као и спровођење свих пресуда Европског суда за људска права, чиме бисмо заокружили један процес који нас води ближе ЕУ", сматра Криштова

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана