Кришто: Савјет министара истрајаће на европском путу

Срна
Кришто: Савјет министара истрајаће на европском путу

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто поручила је да ће Савјет министара истрајати на европском путу, упркос свим проблемима, јер то потврђују резултати остварени у овом мандату.

Отварајући у Сарајеву министарску конференцију о теми преговора о приступању земаља западног Балкана ЕУ, односно преговарачком поглављу 23 – правосуђе, борба против корупције и основна права, Криштова је истакла да је највећи мотив данашње конференције и заједнички циљ свих земаља учесница пуноправно чланство у Унији.

Она је навела да је ова конференција прилика да се још једном потврди одлучност и воља БиХ да успјешно и службено отвори преговоре, чиме ће се створити снажан основ за будућност у ЕУ.

"Чињеница је да смо у различитим припремним фазама за остварење тог циља, с изузетком Хрватске која је пуноправна чланица ЕУ од 2013. године, а чије ће искуство у преговарачком процесу бити од помоћи БиХ и у наредном периоду", рекла је Криштова.

Она је упутила захвалност Влади Хрватске, посебно предсједнику Владе Андреју Пленковићу, на континуираној подршци на европском путу БиХ, саопштено је из Савјета министара.

"Желим вас увјерити да ће овај Савјет министара опредијељено истрајати на нашем европском путу, упркос свим проблемима којима смо изложени, јер резултати које смо остварили у овом мандату то неупитно потврђују, али смо свјесни да реформе требамо убрзати у свим сферама друштвеног живота, посебно у сфери правосуђа и борбе против корупције и уопште на подручју владавине права", рекла је Криштова.

Она је истакла и посебан положај БиХ у односу на државе из региона, с обзиром на уставно-правни систем, вишенационалну структуру коју чине припадници три конститутивна народа и други грађани.

Криштова је додала да се истовремено мора обезбиједити и заштита појединачних права сваког грађанина, али исто тако и заштита колективних права сваког од три конститутивна народа.

Она је истакла да је врло важно да начело конститутивности, као уставно начело о колективној једнакости конститутивних народа, које забрањује доминацију у структурама власти једног или два народа, буде досљедно операционализовано у све три гране власти - законодавној, извршној и судској.

"У том смислу, истрајаћемо на снажној одлучности у испуњавању преосталих обавеза, попут реформе изборног законодавства која подразумијева провођење пресуда домаћих и међународних судова, легитимног политичког представљања и отклањања свих облика дискриминације, јачања владавине права, борбе против корупције и имплементацију свих препорука Европске комисије, као и имплементацију обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању", рекла је Криштова.

Конференцију је организовало Министарство правде у Савјету мнистара у сарадњи са Делегацијом ЕУ у БиХ, Дирекцијом за европске интеграције БиХ и пројектом "ЕУ фор џастис" /ЕУ4Јустице/. /крај/дб/аб/фото

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана