Кришто: Партнерство са НАТО помаже у интеграцији у европске структуре

Срна
Кришто: Партнерство са НАТО помаже у интеграцији у европске структуре

САРАЈЕВО- Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто рекла је данас да партнерство БиХ са НАТО има потенцијал да трансформише БиХ и пружи јој прилику да се интегрише у европске структуре.

"Ово говори да морамо постићи политички консензус и поштовати Устав БиХ и њене уставне надлежности. Наш спољнополитички циљ су ЕУ интеграције", рекла је Криштова новинарима у Сарајеву након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Она је оцијенила да сарадња са Алијансом пружа сигурност и прилику за унапређење безбједности и јачање одбрамбених капацитета кроз мировне мисије.

Криштова је истакла да успостављање НАТО стандарда захтијева споровођење реформи како у војном тако и у ширем контексту.

"Унапређујемо способност наших Оружаних снага. Управо ти елементи осигуравају да ефикасно можемо одговорити на све изазове, па и на тероризам", рекла је Криштова

Она је рекла да је данашњи састанак био продуктиван и конструктиван и да је разговарано о питањима од заједничког интереса за сарадњу.

Криштова је оцијенила да Столтенбергова посјета потврђује посвећеност изградњи мира како у БиХ тако и у земљама региона.

Предсједавајућа Савјета министара је захвалила Столтенбергу на пакету помоћи за јачање одбрамбених капацитета.

"Ријеч је о пројекту подршке између 48 и 53 милиона евра, а односи се на девет пројеката одбрамбеног сектора и три појекта из области безбједности", рекла је Криштова и додала да се ти пројекти могу имплементирати у наредних пет година.

Она је изразила увјерење да ће БиХ наставити да ради на активностима сарадње са НАТО савезом, што најприје подразумијева израду програма реформи за 2023. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана