Кришто: Нови сазив Савјета министара убрзаће реформски пут БиХ

Срна
Кришто: Нови сазив Савјета министара убрзаће реформски пут БиХ

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је данас у Сарајеву да је нови сазив Савјета министара чврсто опредијељен да убрза реформски пут БиХ.

Изражавајући задовољство због чињенице да је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ у рекордном и законом прописаном року потврдио нови сазив Савјета министара, Кришто је рекла новинарима да све чланове ове институције данас преузета дужност обавезује на одговорност.

"И ово данас указано повјерење, као и оно које смо добили након октобарских избора обавезује нас да међусобно радимо на дијалогу, да изграђујемо повјерење и стварамо боље услове за све људе у БиХ. Наше опредјељење је реформски пут и то ће бити и мој став и мој пут, а надам се и осталих чланова Савјета министара", навела је новоименована предсједавајућа Савјета министара.

Кришто је подсјетила да је БиХ добила кандидатски статус, захваљујући земљама чланицама ЕУ и европским институцијама и напоменула да тај статус мора бити оправдан марљивим радом.

"Морамо нужно кренути у реформе како бисмо направили искорак и како би БиХ заиста постала безбједна, политички стабилна и економски јака. Радићемо на томе да ојачамо сарадњу и синергију извршне и законодавне власти у БиХ", поручила је Кришто.

Према њеним ријечима, нови сазив Савјета министара сигурно ће радити у складу са Уставом и важећим законима у БиХ, поштујући прописане процедуре и обавезе које стоје пред БиХ на њеном европском путу.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврдио је данас именовања министара и замјеника министара у Савјету министара под предсједавањем Борјане Кришто. Новоименовани чланови Савјета министара положили су заклетве.

Данашњом одлуком Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ престаје и мандат досадашњем Савјету министара

Кришто и Сатлер о европском путу БиХ

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто нагласила је у данашњем разговору у Сарајеву са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером да европски пут БиХ нема алтернативу и да БиХ треба снажну подршку ЕУ.

Она је изразила задовољство статусом кандидата, који долази као први значајан искорак након предаје захтјева за чланство у фебруару 2016. године.

Кришто је са Сатлером разговарала о приоритетима новог сазива Савјета министара.

Кришто је захвалила Сатлеру на досадашњој подршци БиХ и изразила очекивања да ће добра сарадња бити и интензивирана у даљем раду, саопштено је из Савјета министара.

Она је истакла да институцијама БиХ предстоје озбиљни напори, посебно у подручју заштите колективних и индивидуалних права, гдје је подршка ЕУ непроцјењива.

Сатлер је честитао Борјани Кришто на именовању и пожелио јој успјешан рад на новој дужности, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана