Кришто: На политичарима из БиХ доношење одлука потребних за ЕУ

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да БиХ има кандидатски статус за чланство у ЕУ, али да домаћи политички представници треба да покажу да су спремни доносити одлуке које се тичу прије свега владавине права и испуњавања приоритета, што је потребно и због БиХ, али и испуњавања обавеза на путу ка Унији.

-Наш фокус је испуњавање кључних „8+1“ приоритета, односно 14 приоритета из Мишљења Европске комисије - рекла је Кришто након састанка у Сарајеву са генералним директором за Европу у Служби за спољне послове ЕУ Ангелином Ајхорст, наводећи да је пуно тога већ урађено.

Кришто је оцијенила да посјета Ајхорсотве представља снажну подршку европском путу БиХ и захвалила јој се на свему што је до сада урадила за БиХ, укључујући преговоре о ограниченим промјенама Устава БиХ и изборног законодавства.

Према њеним ријечима, Ајхорстову је информисала о досадањшим резултатима Савјета министара.

-Сви усвојени материјали резултат су компромиса и договора у Савјету министара. То је нешто што је наш приоритет како да радимо - кроз међусобно уважавање, консензус, договор да се крећемо напријед", истакла је Кришто.

Предсједавајућа Савјета министара за сутра је најавила састанак Координационог механизма који чине представници са нивоа БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и федералних кантона, на којем би требало да буде договорена информација за наредни састанак тијела за стабилизацију и придруживање између ЕУ и БиХ.

Кришто каже да би усаглашена и усвојена информација прекосутра требало да буде усвојена на сједници Савјета министара.

-Није лако у БиХ доносити одређене одлуке, али ми је драго да у Савјету министара чинимо све да наши напори буду заједнички, па и они који се тичу безбједносне и спољне политике, при чему пратимо ставове ЕУ - додала је Кришто.

Када је у питању регионална сарадња, она је поручила да је Савјет министара чврсто опредијељен за разне регионалне иницијативе, укључујући берлински процес.

-Надам се да ће Предсједништво БиХ до нашег одласка у Брисел обрадити два споразума која су добили подршку Савјета министара - рекла је Кришто.

Она је навела да је за наредну сједницу Савјета министара предложила усвајање одлуке о истицању заставе ЕУ у институцијама у оквиру Савјета мнистара, а да ће предложити да то учине и Предсједништво и Парламентарна скупштина БиХ.

-Вјерујем да таквим искораком показујемо своју чврсту опредијељеност и кретање ка ЕУ - поручила је Кришто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана