Кришто: Именовање директора ОБА није било на данашњој сједници

Срна
Кришто: Именовање директора ОБА није било на данашњој сједници

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да именовање директора Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ данас није било на дневном реду сједнице Савјета министара.

Кришто је рекла да је Савјет министара данас дао сагласност на већи дио уговора о финансирању између БиХ и Европске инвестиционе банке.

"Међу важнијим пројектима је Приједлог уговора о гранту за водовод Високо, а ратификован је и уговор са ЕУ у процесу придруживања БиХ", рекла је Кришто новинарима након сједнице, те појаснила да се уговор односи на финасирање годишњег акцијског програма БиХ за 2021. годину између ЕУ и БиХ.

Према њеним ријечима, уговор се односи на механизам ЕУ за цивилну заштиту и прослијеђен је надлежним институцијама у даљу процедуру.

Она је навела да се остале тачке дневног реда односе на вишегодишња капитална улагања и на опремање и модернизацију граничних прелаза Клобук, Зупци, Аеродром Бањалука, Орашје, Брод и Чепикуће, те граничне прелазе за малогранични саобраћај који би требало да се финансирају из ИПА пројеката.

Кришто је додала да је усвојена и информација о програму међурегионалне сарадње, те појаснила да је ријеч о пројекту ЕУ који представља један од инструмената европске кохезионе политике.

Она је навела да је усвојена и Стратегија за борбу против организованог криминала у БиХ 2023—2026. која дефинише нови стратењшки оквир у овој области и обезбјеђује ефикасан безбједносни сектор у процесу придруживања ЕУ.

"Усвојили смо измјене и допуне Закона у Оружаним снагама БиХ којима се олакшава пријем у службу, поједностављују процеси управљања каријером професионалних војника, чиме се помаже бољој кадровској попуњености Оружаних снага", рекла је Кришто.

Она је додала да је дата подршка разним активностима Министарства одбране у Савјету министара које је наложило Предсједништво БиХ у вези са слањем припадника Оружаних снага БиХ у хуманитарну мисију у Турску, гдје су помагали на ублажавњау трагичних последица разорних земљотреса који су погодили ову земљу.

На сједници су усвојени и програми рада министарстава за ову годину, осим за министарства финансија и иностраних послова.

"Када нам дођу још та два приједлога која ћемо хитно одрадити на сљедећој сједници, слиједи нам и програм рада Савјета министара који ће бити упућен Парламентарној скупштини БиХ", рекла је Кришто.

Према њеним ријечима, усвојена је информација Комисије за НАТО интеграције БиХ о реализацији Програма реформе БиХ за 2021 - 2022. годину.

Информација је, како је навела, процјена спроведених активности институција БиХ које су показале да се реформске активности одвијају и даље у складу са оним што је дефинисано оквиром сарадње БиХ и НАТО.

Кришто је рекла да је Савјет министара усвојио и акциони план за имплементацију стратегије комуницирања институција БиХ у приступању ЕУ од добијања кандидатског статуса до чланства.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана