Кришто: Дали смо максимум, али Брисел то није препознао

Срна
Foto: EU

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изразила је жаљење што БиХ није добила заслужену подршку када је ријеч о отварање преговора са ЕУ, те истакла да су сви у БиХ дали свој максимум који, нажалост, у овом тренутку Брисел није препознао.

Криштова је у писму Европском савјету навела да се искрено нада да овај неочекиван неуспјех неће имати већих посљедица на рад коалиције како на нивоу БиХ, тако и на осталим нивоима власти.

“Надам се да ћемо бити у прилици и даље да радимо са истом ефикасношћу када је у питању спровођење неопходних реформи”, истакла је Криштова.

Она је у писму подсјетила на снажне искораке које је БиХ направила у овој години, наводећи да је БиХ први пут у историји имала стоодстотну усклађености са спољном и безбједносном политиком ЕУ.

“У потпуности сам била увјерена да ће овај изузетан рад институција БиХ у овој години бити награђен на јучерашњем засједању Европског савјета и да ћете свима нама у БиХ дати толико жељену подршку када је у питању отварање преговора, те да ћете у овоме геополитичком тренутку јасно и снажно везати БиХ за ЕУ”, навела је Криштова.

Она је у прилог напорима у БиХ указала да је само ове седмице Савјет министара усвојио два врло значајна материјала - Нацрт основа за закључење Споразума о сарадњи са Агенцијом за европску граничну и обалску стражу /Фронтекс/, с приједлогом делегације за преговоре, и Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Криштова је истакла да је током ове године у Савјету министара усвојено чак 10 приједлога закона, те да је овај сазив у непуних 12 мјесеци рада одржао 51 сједницу и усвојио више од 1.400 материјала.

Према њеним ријечима, само из наведене статистике јасно је да је, захваљујући преданом раду Савјета министара, у оквиру апсолутно сваког од 14 кључних приоритета БиХ постигнут изузетан, никад раније остварен напредак.

Упркос томе што БиХ није добила датум за отварање преговора, Криштова је нагласила да БиХ наставља да ради снажно на свом реформском путу до коначног приступања европској породици, гђе јој је и мјесто, саопштено је из Савјета министара.

“Оно што могу обећати је да ћу лично, као предсједавајућа Савјета министара, наставити рад истим неуморним темпом, свјесна да све неопходне реформе требају нама у БиХ ради нас самих. Сигурна сам да ћемо сви наставити да водимо добре политике утемељене на сталним разговорима легитимних политичких представника конститутивних народа, искреним договорима, компромисима и консензусима”, истакла је Криштова.

Криштова је писмо упутила предсједнику Европског савјета Шарлу Мишелу и члановима овог тијела повиодом јучерашње одлуке да буду отворени приступни преговори са Украјином и Молдавијом, али не и са БиХ.

Мишел је саопштио јуче да ће БиХ “морати да постигне виши степен усклађености са критеријумима за чланство у ЕУ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана