Кришто: Чланство у ЕУ кључно за дугорочни мир

Срна
Кришто: Чланство у ЕУ кључно за дугорочни мир

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто истакла је у разговору са званичницима чланица ЕУ у Савјету за опште послове да је важно што хитније отварање преговарачког процеса БиХ са ЕУ, најкасније до краја године.

Криштова је појаснила да је проширење ЕУ на земље западног Балкана кључно за одржавање дугорочног мира, стабилности и просперитета, како у региону тако и у цијелој Унији, што је претпоставка за економски раст и регионално повезивање, саопштено је из Савјета министара.

Она је истакла да су сви у БиХ свјесни да постизање циља чланства зависи од темпа и досљедности у спровођењу реформи и јачању демократских институција, као и да је неопходно да се ЕУ јасније и одлучније опредијели и изјасни о процесу проширења и чланству земаља овог региона.

Према њеним ријечима, завршетак изборне реформе је најважнија претпоставка даље демократизације и напретка БиХ, а компромис и широки консензус су кључни за њен напредак.

Криштова је истакла да напредак зависи од јачања и унапређења међусобног повјерења, унутрашњег дијалога и консензуса примарно легитимних политичких представника конститутивних народа, посебно о најважнијим унутарполитичким циљевима у вези са спровођењем одлука Уставног суда БиХ и одлука Европског суда за људска права, за шта су потребне ограничене измјене Устава и изборног законодавства.

Она је изразила увјерење да ће се, у свјетлу даљег напретка и наставка изградње повјерења у БиХ, уз узајамно поштовање уставног начела равноправности, врло брзо спровести неопходна ограничена уставна реформа и укупна реформа изборног законодавства.

Делегацију ЕУ чинили су високи званичници Хрватске, Бугарске, Мађарске, Пољске и Румуније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана