Криминализацијa клевете пред посланицима републичког парламента: Широк простор за злоупотребе

Маријана Миљић Бјеловук
Криминализацијa клевете пред посланицима републичког парламента: Широк простор за злоупотребе

БАЊАЛУКА - Пред посланицима републичког парламента идуће седмице наћи ће се приједлог измјена Кривичног законика РС (КЗРС) којим се криминализује клевета, а у медијској заједници, која од почетка указују на штетност понуђених рјешења, наводе да поједине одредбе тога акта треба прецизирати, јер и даље постоји простор за злоупотребе и прогон новинара.

Наиме, приједлог КЗРС прошле седмице упућен је у скупштинску процедуру, али је из њега у односу на нацрт тог закона брисано кривично дјело увреда, тако да она остаје у сфери прекршаја, док примједба да се не криминализује клевета није уважена. У приједлогу су драстично смањене и новчане казне за клевету у односу на прву верзију тог закона. За медијску заједницу споран је и члан који се односи на неовлашћено објављивање и приказивање туђег списа, портрета и снимка, за шта су предвиђене новчане, али и казна затвора до двије године.

Колегијум Народне скупштине РС заказао је за 18. јул сједницу, а први човјек парламента Ненад Стевандић потврдио је да ће посланици дискутовати о приједлогу КЗРС одмах након актуелног часа и посланичких питања.

- У приједлогу закона новчане казне снижене су у довољној мјери да се може сматрати да криминализација клевете практично не постоји, иако се та одредба и даље налази у тексту - рекао је Стевандић, који је навео да су представници ПДП-а и Листе за правду и ред били против уврштавања криминализације клевете у дневни ред Скупштине, док представник СДС-а није присуствовао сједници.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Игор Црнадак рекао је да је гласао против уврштавања приједлога измјена КЗРС, јер је ријеч о акту који угрожава слободу говора и могућност критичке мисли у Републици Српској.

- Јавна расправа показала је да овај закон треба одмах зауставити и повући из процедуре. Користићемо сва демократска средства да закон не буде усвојен. Позивам све слободномислеће људе, који желе слободну Српску са јаким институцијама, да се уједине и супротставе усвајању овог закона - поручио је Црнадак.

Посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић рекао је да је смањење новчаних казни само покушај да се сакрије клизање Српске у диктатуру, поручивши да је ријеч о опасном закону.

- Новинари и слободни грађани могу да очекују прогон, јер ће бити подложни одлукама тужилаштава уз изрицање мјера забране све док траје поступак. То је један од разлога што сам гласао против тога да закон буде стављен на дневни ред - казао је Вукановић.

Предсједник Скупштине Удружења новинара РС Бранимир Ђуричић каже да очекује позив на консултације да би дали свој дефинитиван став о измјенама Кривичног законика РС.

- Нема битније разлике у томе да је ријеч о кривичном дјелу увреде, клевете или срамоћења. Ријеч је о појмовима којима се оперише у Хрватској, Србији, а сада у Српској и ФБиХ. Да ли је ријеч о клевети, увреди или срамоћењу нама је сасвим свеједно, ако су високе запријећене казне или ако у затвор могу одвести новинара или довести до банкрота било који медиј - рекао је “Гласу” Ђуричић и додао да су за то да сви неодговорни новинари буду кажњавани, али да са друге стране новинари сваке медијске куће морају бити заштићени од свих који ће их тужити основано или неосновано.

Ђуричић наводи да остају при ономе што су заговарали раније и на јавним расправама.

- Све у закону треба добро прецизирати. Добре новинаре морамо заштити од прогона, високих казни и од злоупотребе поменутог закона. Мислим да тренутно има у том акту простора за злоупотребе и прогон најбољих новинара, чему се строго противимо - закључио је Ђуричић.

Резолуција

Ненад Стевандић навео је да су на сједници скупштинског колегијума представници странака владајуће коалиције подржали да са дневног реда буде скинут приједлог резолуције о осуди дешавања у Сребреници у јулу 1995. године коју су предложили Рамиз Салкић и Амир Хуртић.

- Та тачка је скинута уз образложење да ћемо на идућу сједницу скупштинског колегијума позвати Салкића и Хуртића да бисмо усагласили могућност да имамо осуду свих злочина, а не занемаривање једних - навео је Стевандић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана