Кресојевић: Амиџић покушава да искриви нашу борбу за поврат ПДВ-а

ГС
Кресојевић: Амиџић покушава да искриви нашу борбу за поврат ПДВ-а

БАЊАЛУКА - Министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић треба да објасни зашто људи који граде прву кућу не могу остварити поврат ПДВ-а. Људи који граде прву кућу набављају арматуру, бетон, столарију, керамику, те за то добијају фактуру са исказаним ПДВ-ом. 

Рекао је то  градски менаџер и члан Предсједништва ПДП-а Бојан Кресојевић реагујући на  изјаву Амиџића да ПДП , као и СДА тврдњама да закон није спроводив желе да се то не усвоји. 

- Данас је, по уобичајеном обрасцу СНСД-а, министар Амиџић прибјегао изношењу неистина. Нашу жељу за унапређење закона, СНСД покушава искривити неистинитим тврдњама да смо ми против усвајања закона. Истина је да СНСД није планирао да се поврат ПДВ-а врши за изградњу кућа, а да данас нису спремни прихватити амандмане за побољшање овог закона – нагласио је Кресојевић.

Каже да је управо СНСД био против бољег живота грађана, када је блокирао бесплатне плацеве. 

-За разлику од њих ПДП је гласао за допуне Закона о ПДВ-у за поврат ПДВ-а на прву стамбену јединицу у првом читању, а гласаће и када буде коначно усвајање. Такође, истрајаћемо на томе да се поврат ПДВ-а врши и за градњу кућа!  - каже Кресојевић. 

Иначе, предметна порезна олакшица би подразумијевала да купци не остварују право на умањење ПДВ-а на луксуз, односно да се предметно право ограничи на поврат ПДВ-а који се односи на уобичајену квадратуру 40 квадратна метра стамбеног објекта за купца и додатних 15 квадратних метара за сваког члана домаћинства који нису остварили право на поврат за куповину првог стана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана