Крешић: Нећу водити ратове нити се ваљати у блату

Срна
Крешић: Нећу водити ратове нити се ваљати у блату

МОСТАР- Кандидат за именовање у Управни одбор (УО) ФТВ-а Зоран Крешић поводом опште хајке која је покренута против њега због иступа као новинара о актуелним друштвеним и политичким темама поручује да на овом плану "неће водити ратове, нити ће се са било ким ваљати у блату", јер све оне који су се обрушили на њега чека "веома занимљив одговор".

Крешић је подсјетио на свој коментар на друштвеној мрежи "Икс", гдје је цитирао дио Рјешења Канцеларије омбудсмана за људска права који је добио након пријаве о хајци на њега, гдје се каже да "вербални напади на новинаре представљају напад на право јавности да буде информисана од питања од општег значаја".

Према његовим ријечима, Канцеларија омбудсмана за људска права сматра посебно забрињавајућим уколико овакви напади долазе од лица које обављају одређене јавне функције или су запослени у институцијама власти.

Он је истакао и дио Рјешења Канцеларије омбудсмена за људска права да "овакви инциденти треба да буду адекватно санкционисани како би се послала јасна порука о неприхватљивости напада на новинаре појединачно или медија уопште, јер играју важну улогу благовременог и потпуног информисања грађана о свим важним питањима која их се тичу".

Крешић додаје да је сличан допис упутио релевантним европским и свјетским институцијама које се баве питањем слободе медија и заштите новинара.

Након што су из америчке Амбасаде у Сарајеву раније реаговали на Крешићеве изјаве да би требало вратити такозвану Херцег-Босну и радити све да ФБиХ пропадне неки федерални медији објавили су да се због тога за именовање Управног одбора ФТВ-а чека став америчке Амбасаде.

Након оцјене америчке Амбасаде да су такви Крешићеви позиви опасни и антидејтонски, да су увредљиви и регресивни, што га, по њиховом мишљењу, чини неквалификованим за било коју функцију у јавном РТВ сервису, предсједник Комисије за избор и именовања Парламента ФБиХ Расим Смајловић рекао је за Рапорт да би волио да се тај кандидат повуче из процедуре, али да мисли да то неће урадити.

-Покушали смо избјећи политичке притиске да се не ради у вријеме избора, међутим морамо сачекати став о Крешићу, кога је амерички амбасадор окаректерисао тако како је окаректерисао и да се рашчисти око тога - рекао је Смајловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана