Крехо: на Тужилаштву БиХ највећи терет за реализацију циљева из Ревидиране стратегије

Срна
Крехо: на Тужилаштву БиХ највећи терет за реализацију циљева из Ревидиране стратегије

САРАЈЕВО- Продужење рока за реализацију Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина значајно је ради планирања капацитета за рјешавања предмета будући да због пандемије вируса корона поједини нису објективно могли бити завршени у складу са роковима из Стратегије, рекла је Срни вршилац дужности предсједника Суда БиХ Минка Крехо.

-То се прије свега односи на број судских вијећа која поступају у овим предметима, те стручну подршку овим вијећима - прецизирала је Крехо.

Она је напоменула да динамика рјешавања предмета у Суду БиХ не зависи искључиво од Суда, већ у највећој мјери од Тужилаштва БиХ које спроводи истрагу, подиже и диспонира оптужницом, па тиме утиче на ток и трајање кривичног поступка.

Крехо је додала да је то посебно видљиво у предметима са више тачака оптужнице, већим бројем оптужених лица, предложених свједока, вјештака.

-Због тих разлога, највећи терет за испуњење свих циљева из Ревидиране стратегије је на Тужилаштву БиХ. У сваком конкретном предмету Суд БиХ настоји испоштовати начело ефикасности кривичног поступка, а тиме и задате рокове у Ревидираној стратегији за рјешавање предмета ратних злочина у БиХ - навела је Крехо.

Савјет министара је у понедјељак, 22. јануара, продужио рок за поцесуирање предмета ратних злочина до краја 2025. године пред правосуђем БиХ.

Тиме је за двије године продужено спровођење стратешког циља један Ревидиране стратегије за рад на предметима ратних злочина који гласи “Процесуирати најсложеније и најприоритетније предмете ратних злочина пред Судом и Тужилаштвом БиХ, а остале предмете пред правосудним тијелима ентитета и Брчко дистрикта”.

Савјет министара усвојио је раније информацију у којој је наведено да досадашња динамика рјешавања предмета ратних злочина и број преосталих неријешених предмета ратних злочина пред правосуђем БиХ указују на немогућност њиховог рјешавања у раније постављеном року, до краја 2023. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана