Кредитом од 10 милиона чисте дугове “Шума Републике Српске”

 Маријана Миљић Бјеловук
 Кредитом од 10 милиона чисте дугове “Шума Републике Српске”

БАЊАЛУКА - Влада Српске дала је сагласност на кредитно задужење “Шума Републике Српске” у износу од десет милиона марака, а тај новац биће искориштен за измирење дуга према општинама и градовима, али и обавеза које имају за здравствено осигурање радника.

У “Службеном гласнику РС” објављено је да је Влада Српске на сједници коју је одржала крајем децембра 2022. године дала зелено свјетло на кредитно задужење “Шума”. Та одлука Владе ступа на снагу осмог дана након објављивања у “Службеном гласнику”, а то је крајем идуће седмице.

У “Шумама” наводе да је одлука о кредитном задужењу за рефинансирање одгођеног плаћања пореског дуга донесена из више разлога.

- Први разлог је што имамо високу каматну стопу по основу рјешења о одгођеном плаћању пореског дуга, док би камата на кредит била мања. Поред тога са кредитом бисмо измирили обавеза из ранијег периода према локалним заједницама у кратком року, али и исплатили обавеза по основу здравственог осигурања, јер је због измјена прописа у 2022. години тренутно онемогућена рефундација средстава за плате радника који су на боловању - казали су “Гласу Српске” у “Шумама”.

Подвлаче да су сва та дуговања настала у ранијем периоду и то од 2015. до 2021. године, јер сви организациони дијелови овог јавног предузећа нису измиривали обавезе на вријеме.

- Тај дуг са обрачунатим каматама тренутно износи 10,33 милиона марака. Од половине 2021. године све обавезе сервисирамо редовно - нагласили су у јавном предузећу.

Укупна задужења “Шума” по основу кредита износе 16,94 милиона марака, а у управи овог јавног предузећа наглашавају да редовно сервисирају и све обавезе по основу задужења.

Помоћник министра за ресор шумарства и ловства у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Горан Зубић каже да је Влада Српске дала сагласност на задужење “Шумама”, јер то предузеће касни са плаћањем обавеза према општинама по основу накнада које су обавезни да плаћају.

- Ту се накупио одређени износ дуговања. Представници локалних заједница потписали су са “Шумама” репрограм тих обавеза. Они поштују тај уговор о репрограму. Међутим, јавно предузеће се одлучило да подигне кредит да би у потпуности измирило сва та дуговања - рекао је “Гласу” Зубић и додао да је камата на кредит мања него на репрограм, тако да је одлука о задужењу оправдана и са те стране.

Ликвидност

Горан Зубић рекао је да је према информацијама са којима располаже побољшана ликвидност “Шума” у претходној години у односу на ранији период.

- Прецизније информације о раду предузећа и самим резултатима имаћемо када добијемо извјештај од њих о пословању за 2022. годину - рекао је Зубић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана