Кредит ММФ-a на чекању због ФБиХ

Маријана Миљић Бјеловук
Кредит ММФ-a на чекању због ФБиХ

БАЊАЛУКА - Преговори БиХ и Међународног монетарног фонда (ММФ) о новом кредитном аранжману још нису почели и не зна се када ће јер није формирана Влада ФБиХ.

Из ММФ-а је још у новембру поручено да чекају формирање власти у БиХ како би отпочели преговори о новом аранжману.

- Преговори још нису почели. Да бисмо се договорили о аранжману, потребно је да се са властима усагласимо у вези са реформским приоритетима, што опет захтијева да владе на свим нивоима власти буду успостављене. Иако су владе већ успостављене на нивоу БиХ и Републике Српске, то ипак још није случај у ФБиХ - рекао је “Гласу Српске” резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендрју Џуел.

Представник ММФ-а не износи ни прогнозе када би уопште могли отпочети преговори о новом аранжману.

- Потребно је да добијемо званичан захтјев од власти те да направимо процјену њихове опредијељености у погледу реформи - додао је Џуел.

Када је ријеч о значају новог аранжмана, Џуел је подвукао да би нови аранжман омогућио властима да се задуже код те међународне финансијске институције у замјену за реформе које имају за циљ убрзање економског раста и очување финансијске стабилности.

- Сви традиционални аранжмани ММФ-а долазе уз одређене услове. Сувише је рано говорити о могућим условима у оквиру будућег аранжмана. Услови ће зависити од временског оквира аранжмана, економске ситуације у моменту преговора те реформских приоритета власти - подвукао је Џуел.

И министар финансија и трезора БиХ Зоран Тегелтија је на састанку који је недавно одржао са Џуелом изразио очекивање да ће ускоро бити окончан процес формирања власти у ФБиХ како би се у пуном капацитету посветили сарадњи са ММФ-ом јер је у мају планирана и посјета Мисије ММФ-а.

У ФБиХ су прошле седмице изабрани предсједник и потпредсједници тог ентитета и то Лидија Брадара (ХДЗ), те Игор Стојановић (СДП) и Рефик Лендо (СДА). Предсједник ФБиХ, уз сагласност оба потпредсједника, има уставну надлежност да предложи премијера тог ентитета. Именовање премијера и владе потврђује Представнички дом Парламента ФБиХ.

Брадара и Стојановић раније су најавили да ће за предсједника Владе ФБиХ предложити Нермина Никшића, лидера СДП-а. Из ХДЗ-а су јуче поручили  да очекују да ће федерална влада бити формирана најдаље за мјесец.

Акцизе

Ендрју Џуел недавно је изјавио да је ММФ против укидања акциза на гориво, смањења ПДВ-а на основне животне намирнице и нижих цијена струје у БиХ.

- Што се тиче привременог укидања акциза на гориво, у вријеме наших консултација у марту 2022. године истицали смо да би се оваква политика могла размотрити. Међутим, како су цијене горива снижене, а и инфлација има тренд пада, не сматрамо да је привремено укидање акциза оправдано - рекао је Џуел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана