Крајишник: Ребалансом до стабилности буџета

ГС
Крајишник: Ребалансом до стабилности буџета

БАЊАЛУКА - Два ребаланса у једној години не морају нужно да показују нестабилност буџета - управо супротно, истакао је предсједник Фискалног савјета Републике Српске и декан Економског факултета у Бањалуци Миленко Крајишник, гостујући у Јутарњем програму РТРС-а.

Још један ребаланс овогодишњег буџета Српске требало би да буде усвојен након што буде конституисан нови сазив Народне скупштине. Прије тога утврдиће га Влада Српске, потврђено је из Министарства финансија.

- Кад год су приходи или расходи значајније одступају од плана, ради се ребаланс и он је и законска обавеза. У години короне био је пад прихода. У 2021. години виђен је озбиљнији економски опоравак. Рађен је ребаланс буџета у мају и има потребе да се ради и у октобру, јер требао би да одговора стварном стању прихода и расхода - нагласио је Крајишник.

Истиче да стабилност најбоље показује ликвидност.

- А она је била присутна, јер све текуће обавезе се измирују без неких већих трзавица - рекао је Крајишник.

Крајишник наглашава да је растао увоз, али и извоз, расла је плата, расли су и приходи предузећа.

- Бруто домаћи производ је растао протеклих 10 мјесеци. Инвестиције нешто мање, иако су и оне расле - рекао је Крајишник.

Крајишник се дотакао и инфлације која је глобални проблем.

- Званична стопа инфлације је негдје око 15 одсто, и она није мала, јер пријети да храни саму себе, и онда постаје веома опасна. Оно што је проблем у овој инфлацији јесте што расту цијене одређених производа, као на примјер енергенти. Тешко је очекивати да ће до краја године стати инфлација - поручио је Крајишник.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана