Крајишник: Повећање минималца требало би да доведе до раста осталих плата

ГС
Крајишник: Повећање минималца требало би да доведе до раста осталих плата

БАЊАЛУКА - Повећање најниже плате на 900 КМ требало би да помјери и износ осталих примања, рекао је Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета Републике Српске и декан Економског факултета Универзитета у Бањалуци.

- Повећање није безначајно и може имати утицати на низ позиција. Требало би да утиче на раст осталих плата, а ако не утиче, нећемо имати онај економски ефекат који се очекује - појаснио је Крајишник.

Он је додао да су односи међу платама јако важна димензија и да би требало да раст минималца утиче на раст осталих плата.

- Ми смо земља ниских доходака и повећање плата је неминовно ако желимо да сачувамо радну снагу, односно економски потенцијал земље. Пензије треба да расту и због социјалне димензије, али оне се и усклађују према кретању просјечне плате, тако да је сасвим коректно то повећање од 11 одсто - рекао је Крајишник.

Он је истакао да раст плата и пензија неће имати негативан утицај на економска кретања.

- Напротив, раст плата и пензија може подржати домаћу тражњу, а она ће бити значајан извор економсог раста у овако тешком глобалном окружењу - навео је Крајишник у Јутарњем програму РТРС-а.

Крајишник је рекао да је 2023. година била тешка у економском и финансијском смислу, на шта је утицало неповољно међународно окружење, релативно висока инфлација на коју се није могло утицати интерним мјерама, тежак приступ финансијским тржиштима, успоравање економије, смањење наруџби из иностранства и пад индустријске производење.

- То је доста успјешно преброђено, посебно у финансијском смислу и смислу стабилности јавних финансија - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана