Крајем јуна изношење завршних ријечи у случају Чаушевић

Срна
Крајем јуна изношење завршних ријечи у случају Чаушевић

Сарајево - Изношење завршних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране Хариса Чаушевића, оптуженог за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године, биће одржано 29. и 30. јуна, те 6. јула, објавио је данас предсједавајући Апелационог вијећа Суда БиХ Тихомир Лукес.

Испитивањем вјештака Јасмина Шарића, који је извршио вјештачење компјутера свједока покајника у овом предмету Аднана Харачића, окончан је доказни поступак одбране пред Апелационим вијећем.

Током изношења налаза и мишљења, Шарић је потврдио наводе одбране да је манипулисано Харачићевим рачунаром, односно да је рачунар форматиран 21. јула 2010. године, што је нешто више од мјесец дана након напада на Полицијску станицу у Бугојну.

Вјештак је рекао да рачунар који је вјештачио није имао шарафе, што указује да га је неко отварао, те да су обрисани и оштећени бројни подаци прије инсталирања новог оперативног система.

"Ја сам уз помоћ својих алата успио да спасим дио тога, а нисам сигуран колико је могуће вратити још неке оштећене дијелове. Немогуће је утврдити ко је извршио форматирање", изјавио је Шарић.

Суду су предочене одређене фотографије које је Шарић пребацио са компјутера на два ДВД-а, из којих се види да је Харачић посједовао оружје и дрогу, да је био склон насиљу, те да се дружио са лицима из криминалног миљеа.

Одбрана сматра да је на овај начин успјела доказати да је упитан Харачићев исказ против оптуженог Чаушевића у Суду БиХ, као и његов кредибилитет.

Тужилаштво је током данашњег рочишта поднијело Апелационом вијећу измијењену оптужницу против Чаушевића, чему се одбрана успротивила, наводећи да се то може учинити искључиво током главног претреса.

"Данас смо добили оптужницу на седам страница и увјеравање Тужилаштва да је измијенио само један пасус од неколико реченица. Мислим да се овим оптужница мијења у круцијалном смислу, о чему ћу детаљно говорити у завршној ријечи", рекао је Чаушевићев бранилац Ифет Ферагет.

Апелационо вијеће данас је одбило увођење свих материјалних доказа које је одбрана намјеравала уложити.

На крају рочишта, одбрана је предложила да се Чаушевићу укине притвор, који му, како су навели, по закону данас истиче, те поднијела захтјев за пуштање на слободу, а приједлогу се успротивио тужилац Дубравко Чампара, истичући да притвор Чаушевићу истиче тек у октобру.

Ферагет је Срни након рочишта рекао да уколико буде одбијен приједлог за укидање притвора Чаушевићу да ће то бити преседан, "који ће само указати на који начин се у његовом случају примјењује закон".

"Одговорно тврдим да он по закону мора данас бити пуштен, он вечерас послије 24 часа постаје лице које је незаконито лишено слободе", додао је Ферагет.

Ферагет је напоменуо да је другостепеном одлуком прихваћена његова жалба на првостепену пресуду, донесена је 12. јуна 2014. године.

"У закону пише да након доношења одлуке Апелационог вијећа, којом се усваја жалба изјављена против првостепене одлуке и којом се она укида, притвор може максимално трајати 12 мјесеци од дана доношења те одлуке", образложио је Ферагет свој приједлог.

Чаушевић је оптужен за терористички напад на Полицијску станицу у Бугојну 2010. године у којем је погинуо полицајац Тарик Љубушкић, тешко повријеђена Едина Хиндић, а лакше рањено још пет њихових колега.

Суди му се у поновљеном поступку након што му је, због битних повреда поступка, укинута првостепена пресуда којом је био осуђен на 45 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана