Крај политике блокада

 Ведрана Кулага Симић
Крај политике блокада

БАЊАЛУКА - БиХ може опстати и напредовати само уколико Република Српска и ФБиХ буду тијесно сарађивале, а искорак који је видљив након досадашњих састанака странака које би требало да формирају власт на заједничком нивоу улива наду да се ближи крај политике блокада када је ријеч о развојним пројектима.

Став је то саговорника “Гласа Српске” о порукама које су послате након што су у суботу, у околини Бањалуке, о принципима будуће власти на нивоу БиХ разговарале делегације СНСД-а и “осморке” окупљене око СДП-а БиХ, које су већ имале појединачке састанке и са ХДЗ-ом БиХ као трећим партнером.

Премијер Српске Радован Вишковић, који је као потпредсједник СНСД-а био на састанку са “осморком”, за “Глас Српске” каже да је још рано говорити о конкретним стварима, јер је потребно сачекати конституисање свих органа власти, али да је намјера и жеља оних који ће чинити власт на нивоу БиХ да се не праве сметње једном и другом ентитету у реализацији оних пројеката који су од интереса за њих.

- То и јесте нормално за једну земљу. Ово су први разговори и доста тога је пред нама у наредним данима. Поруке су оптимистичне. И до сада смо имали таквих изјава, али, нажалост, нисмо долазили у позицију да то и уведемо у завршну фазу. Надам се другачијем епилогу сада и да од тога имају корист сви грађани у БиХ - рекао је Вишковић.

Из Српске су у више наврата упозоравали да нема смисла да политичари из ФБиХ заустављају пројекте попут хидроелектране “Бук Бијела”, аеродрома у Требињу и проласка гасовода испод Дрине. Вишковић, који је добио мандат и за састав новог сазива републичке Владе, каже да су и та питања отворена на састанку са представницима “осморке”.

- Начелно је дата подршка да за оно што је у складу са Уставом, законима БиХ и надлежностима, нико никоме не треба да буде сметња. Ми не одустајемо од идеје гасовода од Бијељине до Приједора, али немамо ништа против ни да се гради веза са неке друге стране у ФБиХ - нагласио је Вишковић.

Политички аналитичар и универзитетски професор Драго Вуковић сматра да је посљедњи састанак значајан искорак за БиХ која је стално у кризи и гдје се блокирају развојни пројекти.

- Српска је највише трпјела због тога, а ово је наговјештај да политика може да буде у функцији развоја друштва. “Осморка”, СНСД и ХДЗ можда могу да у будућности понуде модел да земља коначно оздрави, како социолози кажу, и да се почне размишљати, односно мјерити квалитет државне политике на бази видљивих ствари као што су привредни пројекти и стандард грађана - рекао је Вуковић за “Глас Српске”.

Делегације СНСД-а и “осморке” договориле су се, судећи према изјавама, о брзом формирању власти и успостављању, први пут у БиХ, посебне процедуре за бржи пролазак развојних пројеката без обзира на то да ли су они у надлежности општине, кантона, ентитета, заједничког нивоа, али да се мора тачно знати да не може да дође до заустављања. Лидер СНСД-а Милорад Додик је, између осталог, рекао да желе да са партнерима у ФБиХ отворе питања која мисле да треба да се рјешавају на нови начин и открио да се трага и за тиме да Српска и ФБиХ рехабилитују идеју о формирању заједничке фирме која би била у паритету и изградила енергетски објекат на Угру. СНСД и “осморка” се, како је рекао, не слажу око неких ствари, као што је присуство високог представника у БиХ, али о томе није било ријечи на састанку.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић рекао је да постоје ствари о којима се не слажу се, али да има пуно оних које се могу брзо урадити да грађани у цијелој БиХ осјете бољитак и напредак те подсјетио да није тајна да је СДП са СНСД-ом имао изузетну сарадњу у мандату 2010 - 2014.

Делегација СНСД-а би данас требало да се састане са представницима ХДЗ-а БиХ, а до краја седмице би поново требало да се нађу за столом за којим би тада требало да буду званичници “осморке”.

Озбиљан приступ

Предсједник странке Народ и правда Елмедин Конаковић је поручио да се ради о озбиљном приступу озбиљних људи који схватају реалност ситуације у области економије, демографије, перспективу земље у Европској унији. Дамир Марјановић из странке За нове генерације оцијенио је да су сви видјели да се једино договорима нешто може добити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана