Ковид из првог таласа повећао ризик од срчаног удара

СРНА
Ковид из првог таласа повећао ризик од срчаног удара

ВАШИНГТОН - Људи који су имали тежи облик вируса корона током почетног таласа пандемије могу да се суоче са двоструко већим ризиком од срчаног и можданог удара, показало је ново истраживање.

Студија, чији су резултати објављени у часопису "Биологија артериосклерозе, тромбозе и васкуларног система", а које је подржао амерички Национални институт за здравље, открила је да би повећани ризик могао да траје до три године.

Студија је показала да они који су били заражени вирусом корона имају двоструко веће шансе да доживе срчани удар или мождани удар са смртним исходом него они који никада нису били заражени.

Штавише, за оне који су хоспитализовани због вируса, ризик се повећава на четири пута, пренио је "Еј-Би-Си њуз".

Доктор Хуман Алеј, вођа истраживања, изјавио је да су кардиоваскуларне пријетње које представља тешки облик ковида 19 упоредиве са онима које су повезане са дијабетесом типа два.

"Трендови кардиоваскуларног морталитета од 2010. до 2019. године били су у сталном опадању. Онда је одједном, између 2020. и 2022. године, десет година напретка потпуно избрисано због ковида 19", рекао је Алеј.

Налази посебно указују на ризике повезане са различитим крвним групама. Откривено је да су особе са крвним групама А, Б и АБ подложније повећаним кардиоваскуларним компликацијама од ковида 19, док су они са нултом крвном групом изложени мањем ризику.

У истраживању су кориштени подаци из британске Биобанке, која претежно укључује старије и богатије учеснике, те бијелце, али сличне студије у другим демографским категоријама дале су упоредиве резултате, изјавио је доктор Алеј.

Он је указао на кључну улогу вакцинације.

"Без обзира на то коју вакцину сте примили, само шест мјесеци након вакцинације или додатне дозе, шанса од срчаног и можданог удара се смањила. Али имунитет временом слаби, због чега су вам потребне ревакцинације", нагласио је Алеј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана