Ковачевић: Желимо добре односе са Бошњацима, али нећемо дозволити угрожавање наших права

Срна
Foto: Г.С.

БАНЈАЛУКА - Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да српски народ жели сарадњу и добре односе са Бошњацима, али да неће дозволити да било ко угрожава његова права.

”Недавно су се у Сарајеву окупили људи који претендују да буду представници бошњачког народа у свим земљама региона. Ми нисмо имали ништа против тога, ми смо то поздравили и сматрамо да Бошњаци, гђе год да живе, имају право да заједнички комуницирају и да имају јединствене политике. Немамо апсолутно ништа против тога”, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да Срби желе са Бошњацима у БиХ, Србији и Црној Гори, гђе већински живе као народи, најбоље могуће односе и сарадњу.

“Права која ми сматрамо да они имају, исто тако сматрамо да и ми имамо и да они не би требали и смјели да против тога имају било шта. То што желимо све најбоље Бошњацима, и то што желимо најбољу могућу сарадњу са њима и што сматрамо да су нам један од најближих народа, не значи да ћемо дозволити да било ко угрожава наша права. Сада, ако су озбиљни и желе озбиљно да се баве оним чиме се ми бавимо, између осталог мислим на Декларацију усвојену на Свесрпском сабору, онда ће прочитати да ми само тражимо заштиту својих гарантованих права”, нагласио је Ковачевић за РТРС.

Он је подсјетио да је Србија, овлаштена од Републике Српске, потписала Дејтонски споразум, а да је Српска потписала све анексе овог споразума, укључујући Устав БиХ и да Српска на основу тога само тражи да се поштују њена права гарантована међународним споразумима.

“Тражимо да се оно што нам је нелегално одузето и отето назове правим именом - да су то били отимачина и угњетавање српског народа у БиХ. Сви треба да знају да се ми с тим не миримо. Нећемо се никада помирити и увијек ћемо се борити за слободу свога народа и гарантоваћемо слободу и добар живот свим другим народима”, рекао је Ковачевић.

Он је поручио да процес који је сада и званично започет, једне свеобимне сарадње Српске и Србије, више нико никада неће моћи зауставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана