Ковачевић: Због сукоба у ФБиХ трпи Република Српска

Срна
Ковачевић: Због сукоба у ФБиХ трпи Република Српска

САРАЈЕВО – Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да ће Република Српска испаштати зато што није усвојен План реформи и што је опет дошло до одређеног сукоба унутар Федерације БиХ /ФБиХ/.

Ковачевић је истакао да је очигледно велики проблем што је изборна година у БиХ, односно што су ускоро локални избори.

"Онда је једна овако значајна тема искориштена да буде предмет раздора између сарајевских политичких странака. Дакле, СНСД и представници странака из Републике Српске од почетка су имали потпуно јасне ставове. Неки ствари смо превазишли, а неке нисмо", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је од 113 приоритета потпуно усаглашено њих 111. "Уставне надлежности, када је у питању БиХ и Устав БиХ, има БиХ и највећим дијелом ентитети. Ту се прича завршава", истакао је Ковачевић за ТВ "Алфа".

Ковачевић је навео да механизам координације постоји да би сви били заштићени, укључујући представнике хрватског конститутивног народа, а имајући у виду прегласавања.

Према његовим ријечима, када се уђе у анализу надлежности за европске интеграције БиХ, највећи проценат надлежности има Република Српска, затим ФБиХ и на крају ту је ниво БиХ и кантони.

"Република Српска има између 70 и 75 одсто надлежности за европски пут и треба сада неко да нас доведе у ситуацију да се не питамо ништа. Дакле, то су ненормалне ствари. Рјешење није у томе да једне и друге преваримо, него да споразуме које смо постигли, а механизам координације представља један од успјешнијих таквих споразума, поштујемо и да поштујемо једни друге", истакао је Ковачевић.

Говорећи о 70 милиона евра из ЕУ, Ковачевић је навео да нема тачну информацију да ли је тај новац заувијек изгубљен за БиХ, те вјерује да још постоји шанса и простор у којем може да се донесе права одлука, али на основу споразума, а механизам координације је један од њих и он мора бити поштован.

Ковачевић је подсјетио да је лидер СДА Бакир Изетбеговић договарао овакав механизам координације, а сада из ове странке кажу да га треба прескочити, што значи да Изетбеговићу одговара да БиХ функционише некако другачије од оног што је договарао, што није добро и није одговорно понашање.

Он је поновио да Амбасада САД на челу са амбасадором Мајклом Марфијем за све криви Републику Српску и њеног предсједника Милорада Додика, те додао да нема баш много реалне, нормалне и одговорне комуникације из америчке Амбасаде.

Ковачевић је подсјетио да је против Дејтонског споразума оно за шта се залажу све странке у Сарајеву – да на челу земље буде један човјек.

"Дејтонски споразум је против тога. Дејтонски споразум јасно је дефинисао како БиХ функционише. СНСД је за БиХ у складу са Уставом", рекао је Ковачевић.

Он је навео да је "патриота Устава БиХ", да постоје ствари које му се у њему не свиђају, али их поштује, те истакао да му се исто тако не свиђа када му неко отима нешто што му по Уставу припада.

Говорећи о петом Делегату у Дому народа, Ковачевић је истакао да СНСД није ништа изгубио и да Централна изборна комисија БиХ /ЦИК/ не бира делегате.

"У Дому народа постоје делегати у Клубу Срба, делегати српског народа, хрватског и делегати бошњачког народа. Устав је јасно одредио како се они бирају, ко их бира, да би они представљали баш те народе", навео је Ковачевић и додао да није Устав нигдје написао да их бира ЦИК.

Према његовим ријечима, Устав нигдје није написао да их "бира киндер јаје", него их у овом случају бира Народна скупштина Републике Српске.

Према његовим ријечима, СНСД није изгубио ништа, има своја четири делегата које је изабрала Народна скупштина Републике Српске, а надлежни ће у Парламентарној скупштини БиХ рећи ко је делегат, а ко није.

"Сви који дозволе да на било који начин желе да буду представници Републике Српске, а да их Српска није изабрала, јесу они који варају Републику Српску и који имају лоше намјере према њој", истакао је Ковачевић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана