Ковачевић: Уставни суд умјесто да штити Устав, покушава промијенити уставну структуру

Срна
Ковачевић: Уставни суд умјесто да штити Устав, покушава промијенити уставну структуру

БАНЈАЛУКА - Уставни суд БиХ, умјесто да штити Устав, упорно покушава да промијени уставну структуру и на тај начин се намеће као главни гробар БиХ, истакао је савјетник предсједника Републике Српске Радован Ковачевић.

Ковачевић је на Твитер налогу објавио и прво штампано издање Устава БиХ које је објавио ОХР и уводни текст високог представника Карла Билта, у којем се спомињу и заједнички органи.

У уводном тексту, који је потписао Билт, јасно је наведено: “... и преноси важне функције и овлаштења владе на два ентитета од којих се БиХ састоји, то јесте ФБиХ и Републику Српску, али исто тако и оставља ЗАЈЕДНИЧКИМ ОРГАНИМА оне функције које су од виталног значаја за функционисање модерне државе”.

Одлучујући о захтјеву Дениса Звиздића за оцјену уставности члана пет Закона о застави БиХ, Уставни суд БиХ је утврдио да овај члан у дијелу који гласи “заједничких институција или институција којом управљају заједничке институције или која је одговорна заједничким институцијама” није у складу са Уставом БиХ и укинуо га је.

У овој одлуци Уставни суд је навео да је законодавац додавањем одреднице “заједничке” испред израза “институције” промијенио смисао члана Устава БиХ који прописује постојање искључиво “институција БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана