Ковачевић: Тривићева изгубила кредибилитет јер се састала са Шмитом

СРНА
Ковачевић: Тривићева изгубила кредибилитет јер се састала са Шмитом

БАЊАЛУКА - Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је народни посланик Јелена Тривић данас изгубила сваки кредибилитет и дигнитет, те да више није народни посланик јер се састала са Кристијаном Шмитом којег Република Српска не признаје за високог представника у БиХ.

"Када било који од народних посланика уради нешто што је против воље народа, а воља народа се изражава у Народној скупштини Српске онда губи и тај епитет народног. Тривићева од данас више није ни народни посланик у Републици Српској јер је урадила нешто против закључака Народне скупштине Српске и против воље народа Републике Српске", рекао је Ковачевић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, воља народа Републике Српске је да не постоји високи представник у БиХ и да Шмит може да буде све, али не може да буде високи представник.

Ковачевић је рекао да је Тривићева, која претендује од дијела опозиције да буде кандидат на изборима за предсједника Републике Српске и да буде неко ко би требало да одражава државно јединство Републике Српске, пристала да погази права Републике Српске која су Српској дата Дејтонским споразумом.

Он је подсјетио да у Анексу 10 Дејтонског споразума пише да се високи представник бира на начин да га споразумом изаберу стране потписнице овог анекса, а то је и Република Српска.

"Република Српска није потписала никакав споразум за било каквог високог представника у БиХ нити је за то услиједила Резолуција Савјета безбједности УН, а што пише у Анексу 10 да мора да се деси", појаснио је Ковачевић.

Он је истакао да демократски лидери Републике Српске морају да воде рачуна и бригу о томе да морају да буду заштићени интереси Републике Српске и да морају да буду чувана права која је Српска стекла, а права Српске су да бира високог представника и да на то утиче.

"Кристијан Шмит је данас дошао у сједиште своје канцеларије у Бањалуци с обзиром на то да се до сада измишљени високи представник до сада два пута срео једино са високим функционерима ПДП-а Драшком Станивуковићем и Александром Золаком", навео је Ковачевић.

Он тврди да је ПДП најлошија могућа странка по интересе Републике Српске, која ради само оно што им се нареди из вана, а сада им је наређено да морају да прихвате Шмита за високог представника без обзира што је то против интереса Републике Српске.

Ковачевић је рекао да је Савјет министара гласао за буџет у којем се високи представник не спомиње, а касније је министар финансија у Савјету министара на превару без знања српских министара и предсједавајућег Савјета министара послао у Предсједништво БиХ преварантски лажни буџет у којем је стајала тачка 26 у којој је писало на основу одлуке високог представника.

"Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је све то зауставио и тражио да се то под хитно избрише. Док то није било избрисано и на то није присилио и друга два члана Предсједништва БиХ, није усвојен буџет", истакао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је буџет усвојен у Предсједништву БиХ када је избрисан непостојећи високи представник Шмит који никада неће бити на тој функцији док се не договоре стране и док не буде усвојена релевантна резолуција Савјета безбједности УН.

"Остаје једина истина - за Додика, СНСД и народ у Републици Српској не постоји високи представник у БиХ. За ПДП, Јелену Тривић, Драшка Станивуковића и оне који наређења примају извана постоји високи представник", закључио је Ковачевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана