Ковачевић: Српска никада није и неће говорити о сецесији

Срна
Ковачевић: Српска никада није и неће говорити о сецесији

САРАЈЕВО - Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да Република Српска никада није и неће говорити о сецесији и да је вољна да разговара са свим партнерима у БиХ.

Ковачевић је рекао да су самосталност и сецесија различити појмови, те да не постоји ниједна изјава предсједника Републике Српске Милорада Додика у којој је рекао да Српска иде у сецесију.

"Једино што је Додик рекао да у Републици Српској на дневном реду није сецесија и никада неће бити", нагласио је Ковачевић за БХРТ.

Ковачевић је додао да је Републике Српска вољна да разговара са свим партнерима у БиХ и свим елементима и факторима у БиХ, као што су два ентитета и три конститутивна народа, нагласивши да је релевантно све што је у складу са Уставом и Дејтонским мировним споразумом.

На питање да ли Република Српска иде у самосталност, Ковачевић је навео да се став Српске никада није мијењао и да су њени представници заинтересовани првенствено за позицију и статус Српске.

"Прихватили смо Дејтонски мировни споразум, као и Устав БиХ и уставну структуру и поредак. Оно што пише у Дејтону и Уставу БиХ је нешто што прихватамо и увијек ћемо прихватати. Сви они који мисле да је могуће отимати надлежности Српске и ингеренције и загарантована права ће у одређеном тренутку морати бити суочени са одговором Републике Српске", упозорио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Републике Српска нема ништа против да остане у саставу БиХ уколико се говори о дејтонској БиХ која функционише у складу са Уставом.

"Уколико постоје партнери који су вољни да наставимо функционисати у складу са Уставом БиХ и да свако ради свој посао у складу са Уставом и надлежностима, Српска је ту и биће партнер", навео је Ковачевић.

Ковачевић је напоменуо да је Република Српска најмање задужена земља у региону, те да је много мање задужена и од Федерације БиХ /ФБиХ/, када се погледа кумулативно са кантонима.

Ковачевић је подсјетио да се свакодневно у медијима наводи да је Републике Српска презадужена и да се поново задужује.

"Српска нема никакав проблем. И ове године, као и сваке друге, много више дуговања вратимо. Још враћамо дугове настале и прије распада Југославије и грађанског рата у БиХ. И у наредном периоду ћемо се на одређени начин задужити, али ћемо и даље више да враћамо него што се задужујемо", нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је најважније да у Српској постоји потпуна финансијска, економска и свака друга стабилност.

"Плате су просјечне више него у ФБиХ, а то је до прије неколико година било незамисливо. Најнижа плата је убједљиво највиша у региону, тако да је Српска потпунио стабилна. Све плате се исплаћују редовно. Све пензије и све обавезе, као што су пољопривредне субвенције и социјална давања се измирују редовно", рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана