Ковачевић: Српска не пристаје на увођење санкција Русији

Срна
Ковачевић: Српска не пристаје на увођење санкција Русији

БАЊАЛУКА- Делегат СНСД-а у Дому народу Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је Република Српска јасно рекла да не пристаје на то да БиХ уведе санкције Русији, те да предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, али и представници цијеле опозиције треба да изнесу свој став о том питању.

Ковачевић је истакао да, прије него што постави било какво питање ЕУ о санкцијама Русији, Бореновић и представници комплетне опозиције у Републици Српској треба да одговоре грађанима који су то њихови ставови.

"Да ли су они за то да се Русији уводе санкције или су они против тога, с обзиром на то да ми видимо да се они константно свађају сами са собом. Када смо ми у питању, ствари су потпуно јасне. Веома јасно смо рекли да не желимо да пристајемо на то да БиХ уведе санкције Руској Федерацији, јер увијек и на првом мјесту морамо да водимо и да штитимо интересе Српске и свих њених грађана, а не интересе било којих других страних сила. Ми од тога не желимо да одустанемо", истакао је Ковачевић за РТРС.

Он је рекао да су за Србе руски и украјински народ два братска и пријатељска народа.

"Не желимо да пристанемо на то да нас било ко натјера да бирамо страну у сукобу наших. Када ми то кажемо, онда чујемо од представника опозиције како ми изолујемо Републику Српску, како ми стајемо против цијелог свијета и како радимо нешто лоше за Српску", рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да БиХ ниједну одлуку не може донијети без Предсједништва БиХ и Савјета министара, гдје кадрови Српске, како каже, никада неће дозволити да се тако нешто догоди.

"Онда с друге стране поново чујемо од представника опозиције како смо ми издајници Републике Српске и народа. Дакле, људи, прво се договорите сами са собом. Одлучите шта хоћете, гдје хоћете, како хоћете. Дотад пустите нас које народ упорно бира да их водимо, да водимо нашу државу Републику Српску и да штитимо њене интересе, а не интересе било каквих страних налогодаваца што, очигледно, константно и једино раде представници опозиције из Српске", рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Руска Федерација је веома једноставно поступила на начин да БиХ није уврстила на листу непријатељских земаља.

"То је свакоме ко било шта разумије потпуно јасно о чему се ту ради. Република Српска није дозволила, захваљујући предсједнику Српске Милораду Додику, руководству Српске и представницима Српске на нивоу БиХ, те одлуком својих органа, да се БиХ фактички придружи било каквим санкцијама против Руске Федерације", рекао је Ковачевић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, путем Делегације ЕУ у БиХ, упутио је писмо високом представнику за спољну и безбједносну политику ЕУ Жозепу Борељу и извршном директору Европске службе за спољне послове за Европу Ангелини Ајхорст, у којем наводи да је јако важно да се доставе прецизне информације да ли се БиХ придружила санкцијама ЕУ против Русије и којим тачно.

Ковачевић: Апсурд у БиХ - неизабрани странац позива стране судије да мијењају закон

Ковачевић је рекао да су према Уставу БиХ ствари једноставне - имовина и све кључне надлежности припадају Републици Српској и то нико неће моћи да угрози.

"Никакви странци, никакве стране судије неће моћи то да угрозе. Ми ћемо знати одбранити интересе грађана и интересе Републике Српске", рекао је Ковачевић, реагујући на позив Кристијан Шмита према Уставном суду БиХ да реагује по питању имовине Српске.

Ковачевић је нагласио да је у БиХ присутан апсурд.

"У каквом апсурду живимо најбоље илуструје то да један неизабрани странац без било каквог легитимитета говори о владавини права на начин да позива стране судије да пониште закон који је усвојила једна званична и уставна институција", изјавио је Ковачевић за РТРС.

Он је истакао да су Закон о непокретној имовини усвојили изабрани демократски представници народа и грађана.

Ковачевић је навео да је највећа побједа руководства Српске што није дозвољено да се промијени ниједна ријеч у Уставу БиХ.

"Не смијемо заборавити да су наша права да живимо и да будемо своји на своме. То су нам прво напали у рату, па смо то у рату одбранили и у Дејтону потписали високо децентрализовану БиХ", рекао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана